Svantesson: ”Läget kräver stora resurser”

39 miljarder i budgetsatsningar på försvaret, skattesänkningar och statsbidrag. Men också besparingar för landets myndigheter när finansminister Elisabeth Svantesson presenterar budgeten för nästa år.

Totalt rör det sig om satsningar på 39 miljarder kronor i det förslag till statsbudget för 2024 som regeringen och Sverigedemokraterna presenterar i dag.

Ett återhållsam budget, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) som hoppas på en återhämtning i ekonomin till 2025. Samtidigt genomförs flera miljardsatsningar. Kommunerna och regionerna får 16 miljarder i statsbidrag, och försvarsbudgeten ökar med historiska 29 miljarder kronor.

– Det här krävande säkerhetsläget kräver stora resurser. Det går inte att komma ifrån att det här bara måste göras. Det är statens absolut viktigaste uppgift att se till att svenska folket kan känna sig trygga, säger Svantesson under budgetpresentationen.

Samtidigt ska statsförvaltningen spara. En procent räknas av myndigheternas förvaltningsanslag i vad regeringen kallar en generell besparing. {{toplink}}

”Ska inte krävas uppsägningar”

Trots en stor budget har förhandlingarna också inneburit kompromisser för att den ska gå ihop.

Moderaterna fick visserligen sitt jobbskatteavdrag, men till kostnaden av att brytpunkten för statlig inkomstskatt ligger kvar på samma nivå nästa år.

Bland Sverigedemokraternas glädjeämnen i budgeten finns medel för inrättandet av så kallade återvändandecenter för asylsökanden, sänkt bensinskatt och en slopad plastpåseskatt som Liberalerna inte längre vill känna sig vid att ha förhandlat fram.

Johan Pehrson och partikollegorna på utbildningsdepartementet kan i stället räkna in ett stärkt likvärdighetsbidrag – nu kallat kunskapsbidrag – och att nedskärningar i förra årets miljöbudget nu delvis återställs. Samtidigt bedömer regeringen själva att utsläppen ökar och att man nu väntas missa flera klimatmål. ”Den totala effekten av regeringens förslag i budgetpropositionen för 2024 bedöms vara att utsläppen ökar under 2024 och 2025, för att därefter minska”, står i budgeten.

För energi- och näringsminister Ebba Busch kan bland annat tre miljarder i ett särskilt sektorsbidrag till sjukvården bockas av från önskelistan.

De 16 miljarderna i generella och riktade statsbidrag räcker dock inte för att tysta varken kommunerna och regionerna eller oppositionspartierna som nu har drygt två veckor på sig att kontra med sina respektive skuggbudgetar.

– Det ska inte krävas uppsägningar utan vi ska ta oss igenom det här tillsammans och välfärden ska stå stadigt, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

{{toplink}}

,

Forrige artikel SKR: Välfärdspersonalen kommer få färre kolleger SKR: Välfärdspersonalen kommer få färre kolleger Næste artikel Krismöten på myndigheterna efter budgetbeskedet Krismöten på myndigheterna efter budgetbeskedet
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.