Tenje (M): Välfärdspersonal kan undantas från karensregler

Regeringen backar från att utreda ytterligare karensdagar efter påtryckningar från Sverigedemokraterna. ”Det handlar om matematik i riksdagen. Man måste ha majoritet för de förslag man ämnar lägga”, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), som också öppnar för att vissa yrkesgrupper ska kunna undantas från karensreglerna. 

I slutet av förra veckan beslutade regeringen att lägga ner den S-tillsatta utredningen om karensavdraget, något som Altinget var först med att rapportera om. I stället skulle frågan utredas inom Regeringskansliet i form av en bokstavsutredning.

{{toplink}}

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) sa då att man ville bredda utredningen samt ”analysera behovet av en självrisk vid en pågående sjukskrivning”. Något som väckte protester från både oppositionen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna, som var ovetandes om att regeringen lade ner utredningen. 

Nu backar regeringen från att utreda ytterligare karensdagar, uppger Anna Tenje. 

– Det har inte legat något skarpt förslag om detta, men det kommer inte att ligga ett uppdrag om att titta på ett nytt karensavdrag under pågående sjukskrivning, säger hon till Altinget. 

Bokstavsutredningen ska däremot titta på möjliga undantag från karensreglerna för vissa yrkesgrupper. 

– Det kan handla om förskollärare som möter snoriga barn dagligdags, men också personer inom vård och omsorg och som riskerar att smitta äldre, säger Anna Tenje.

Varför valde ni att lägga ner utredningen och göra en bokstavsutredning i stället för att ge ändrade direktiv?

– Det finns många vägar att gå kring de här utredningarna. Det är väldigt många utredningar som är i gång i Regeringskansliet och då handlar det om att inte låta utredningar pågå där man inte sett ett syfte eller ens håller med om uppdraget som sådant. Det handlar om en prioriteringsfråga. 

Efter påtryckningar från både opposition och fackförbund väljer nu regeringen att tillsätta en parlamentarisk grupp till bokstavsutredningen. 

– Det förslaget tyckte jag var helt rimligt. Det möjliggör blocköverskridande samtal, säger Anna Tenje.

Vilka som ska ingå i utredningen är ännu inte klart.

{{toplink}}

Beslutskedja: Översyn av karens och sjuklön

24/3
2022
25/3
2022
31/3
2022
25/1
2023
26/1
2023
31/1
2023
2/2
2023
29/9
2023
15/12
2023

,

Forrige artikel Efter konflikten om minimilöner: Nu vill EU stärka dialogen mellan fack och företag Efter konflikten om minimilöner: Nu vill EU stärka dialogen mellan fack och företag Næste artikel Åtta av tio arbetsgivare brister i sina insatser mot hot och våld Åtta av tio arbetsgivare brister i sina insatser mot hot och våld
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.