Thomas Persson slutar som gd

Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör lämnar i maj. ”Nio år är lång tid på den här typen av uppdrag, jag är nöjd”, säger han till Altinget. 

Thomas Persson har varit generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan sedan 2014. När hans förordnande nu går ut den 31 maj lämnar han myndigheten.

Tidigare har det stått klart att både Migrationsverkets och Sidas generaldirektörer, Mikael Ribbenvik och Carin Jämtin, slutar i vår efter att regeringen valt att inte förlänga deras uppdrag. 

– Den sista maj har jag jobbat nio år på Myndigheten för yrkeshögskolan. Jag hade en diskussion redan med förra regeringen om eventuell fortsättning och det var jag inte intresserad av, säger han till Altinget och fortsätter:  

– Nio år är lång tid på den här typen av uppdrag, jag är nöjd. 

Vad händer nu? 

– Det återstår att se. Jag hade inte tänkt bli anställd, utan tillfälliga, kortare uppdrag som det skulle vara spännande att sätta tänderna i tänker jag mig. Men annars ska jag ta det lite lugnt också.  

Förändrad bild av yrkeshögskolan

Thomas Persson lyfter fram expansionen av yrkeshögskolan som en av höjdpunkterna under hans tid som generaldirektör.  

– Man kunde ju tänka sig, och det diskuterade vi mycket 2017–2018, att det borde uppstå ett antal problem med att öka en verksamhet med 50 procent på fem år.  

– Men det har det inte gjort. Det verkar som att anordnarna, arbetslivet och myndigheten har klarat av att hantera de praktiska problem som uppstått. Och dessutom kom det en pandemi mitt i allt som skakade om.  

Thomas Persson har också sett bilden av yrkeshögskolan förändras under sina år som generaldirektör. 

– Yrkeshögskolan har positionerat sig som en utbildningsform som gör nytta. Man kan gå kortare spetsiga utbildningar och det finns goda möjligheter att få arbete. Den bilden av yrkeshögskolan har verkligen slagit igenom.  

Vilka utmaningar ser du för myndigheten framöver?  

– Jag skulle bedöma att yrkeshögskolan kommer fortsätta expandera. Utmaningen blir att fortsätta bibehålla kvaliteten och resultaten. 

{{toplink}}

Forrige artikel Han får ekonomiansvar på SKR – tillträder i sommar Næste artikel GD får förlängt förtroende
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.