Utredare: ”Överenskommelser med SKR inte lämpligt”

De överenskommelser som tecknas mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner får svidande kritik av utredare Lena Marcusson. ”SKR är inte en myndighet, men har myndighetsuppgifter”, säger hon till Altinget.

Det är i utredningen om  statens olika former för samverkan med kommunsektorn som utredare Lena Marcusson konstaterar att den långa rad av överenskommelser som tecknats mellan regeringen och SKR under årens lopp inte är en lämplig form av samverkan och inte heller bör innehålla offentliga förvaltningsuppgifter. SKR är i juridisk mening en ideell förening, säger Lena Marcusson.

– SKR har inte beslutanderätt över sina medlemmar med undantag av tecknandet av kollektivavtal och kommuner och regioner är därför inte bundna av överenskommelser i avtalsform, säger hon på pressträffen i samband med att betänkandet överlämnades till civilminister Erik Slottner. 

Överenskommelserna har främst tecknats på hälso- och sjukvårdens område både av den nuvarande regeringen och tidigare regeringar. Lena Marcusson, som är professor emeritus i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, beskriver det i termer av en parallell organisation, men utan samma insyn som hos andra myndigheter. 

– Det som man överlämnar genom de här överenskommelserna är att utföra olika offentliga förvaltningsuppgifter. Det strider inte mot regeringsformen, men det får konsekvenser som en regering måste överväga. Och det är ju att alla de här offentliga rättsliga reglerna inte fungerar. Du har ju inte offentlighet, tjänstemännen är inte ansvariga och man behöver inte följa förvaltningslagen, säger hon till Altinget.

Utredningen konstaterar att av de 17 överenskommelser som var giltiga under 2023 så berör 14 hälso- och sjukvården ”i bred bemärkelse” och omfattar drygt 50 miljarder kronor, där 35 miljarder är ersättning till regionerna för läkemedelsförmånerna.

Utredningen har inte gjort någon djupare analys kring varför ordningen med överenskommelser har fortsatt, säger Lena Marcusson. 

– Det är lite svårt att förstå sig på det måste jag säga. Men det är väl helt enkelt att man från regeringssidan upplever att man har svårt att få igenom sina prioriteringar.

Utredningen anser också att eventuella framtida överenskommelser ska handla om politiska målsättningar och inte heller innebära att pengar betalas ut till eller via SKR. Dessutom föreslås en ny utredning kring att offentlighetsprincipen ska gälla även SKR.

Beslutskedja: En ändamålsenlig statlig samverkan med kommuner och regioner

30/6
2022
22/8
2022
20/6
2024
20/6
2024

Forrige artikel Larmrapport från Fremia: ”Kan inte trolla med knäna längre” Larmrapport från Fremia: ”Kan inte trolla med knäna längre” Næste artikel C vill införa obligatoriskt nystartsår C vill införa obligatoriskt nystartsår
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.