Yrkesvux och sommarjobb i kommande budgeten

Regeringen lägger sammanlagt 317 miljoner kronor på 15 000 sommarjobb för ungdomar och 2 000 platser på regionalt yrkesvux. ”Det här är den satsning som sker på arbetsmarknadsområdet i vårbudgeten”, bekräftar arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) för Altinget.

Det var under en presskonferens på onsdagseftermiddagen som ministrarna Johan Pehrson (L), Elisabeth Svantesson (M) och Mats Persson (L) berättade att Arbetsförmedlingen föreslås få 150 miljoner kronor, att användas för att skapa sommarjobb för 15 000 ungdomar i kommuner med hög arbetslöshet. Av dem är 130 miljoner nya medel, medan 20 miljoner fördelas om från annat håll i budgeten.

Kompetensgap

Kompetensgapet på svensk arbetsmarknad är en ofta upprepad sanning; det finns jobb, men de arbetslösas kompetensprofil matchar inte. De 167 miljonerna ska ge 2 000 årsplatser på regionalt yrkesvux.

– Det innebär att det finns kraftigt förstärkta möjligheter att anordna utbildningsplatser som är väldigt efterfrågade på arbetsmarknaden. Det finns många lediga jobb men kompetensgapet är så pass omfattande att långtidsarbetslösa och personer som kommit till Sverige på senare år behöver ta den kompetensutvecklingen och göra sig anställningsbara, säger Johan Pehrson till Altinget.

– Det här är den satsning som sker på arbetsmarknadsområdet i vårbudgeten. Men då ska man också komma ihåg att satsningen på våra regioner också är inriktad på att säkra jobb och kvaliteten inom, inte minst, vården.

{{toplink}}

De säger själva att det inte räcker?

– Nej och jag har hört det på andra områden också. Vi har förstärkt satsningen på kommunerna för att säkra fler lärarjobb, tusen stycken. Det tycker man också är för lite. Jag har stor förståelse för det. Men vägen framåt är tillväxt i Sverige, förbättrade statliga, regionala och kommunala ekonomier. Då säkrar man välfärden och framför allt kärnan i välfärden, säger Johan Pehrson.

Vårändringsbudgeten presenteras i sin helhet den 15 april.

Forrige artikel Anna Stellinger ratades – EU-toppjobb gick till mindre meriterad tysk Anna Stellinger ratades – EU-toppjobb gick till mindre meriterad tysk Næste artikel Hon hade kunnat bli statsminister, men Palmemordet förändrade allt Hon hade kunnat bli statsminister, men Palmemordet förändrade allt
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.