September 2024

Torsdag 19 september

KL. 13:00
  • Debatt med anledning av budgetpropositionens avlämnande

    Finansminister Elisabeth Svantesson (M) lämnar regeringens budgetproposition till riksdagen. Därefter följer en debatt med riksdagspartiernas ekonomisk-politiska företrädare. Finansministern inleder debatten med att presentera regeringens förslag till statens budget för 2025.

KL. 10:00
  • Kurs: Visselblåsarlagen

    KURS. För snart två år sedan trädde lagen om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden (visselblåsarlagen) i kraft. Lagen ställer krav på företag med minst 50 anställda ska inrätta särskilda interna rapporteringskanaler. I den här kursen går Almega igenom vilka skyldigheter som lagen ställer på arbetsgivare.

KL. 9:30
  • Konferens: Arbetsmarknadspolitik

    KONFERENS. Vad kan forsknings- och policyvärlden lära sig av varandra? Om de svenska utmaningarna, framtiden för svensk arbetsmarknadspolitik och hur en arbetsmarknadspolitik kan utformas. 

KL. 8:30
  • Finansministern presenterar höstbudgeten

    Finansministern presenterar budgetpropositionen för 2025 på en pressträff. Samtidigt lämnas höständringsbudgeten för 2024.

Onsdag 18 september

KL. 15:00
  • Seminarium: kompetens för morgondagens kemiteknik

    SEMINARIUM: Kemi- och skogsindustrierna vittnar om ett stort behov av kemiingenjörer. Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin bjuder därför in till samtal om hur företag kan locka unga människor in i ingenjörsyrket genom sommarjobb och praktik.

Tisdag 17 september

KL. 12:00
  • Seminarium: Vilken effekt har anställningsskydd på produktivitet?

    SEMINARIUM. Hur påverkas produktiviteten av anställningsskydd? Påverkas hög- och lågutbildad arbetskraft olika? Och vad kan ändras i regelverket för att underlätta för företagen? I en ny rapport går Eva Uddén Sonnegård, doktor i nationalekonomi, igenom såväl svenska som internationella studier som belyser anställningsskyddets effekter på produktiviteten.

  • Konferens: Arbetsgivarforum 2024

    KONFERENS. På Arbetsgivarforum kommer dagarna att fyllas med föreläsningar, panelsamtal och seminarier där personer med kunskap och viktiga budskap delar med sig av lärdomar och erfarenheter. 

Måndag 16 september

KL. 10:00
  • Webbinarium: Läget på arbetsmarknaden?

    WEBBINARIUM. Studie- och yrkesvägledare, utbildningschefer och utbildningspolitiker bjuds in till ett seminarium om läget på arbetsmarknaden och hur kompetensförsörjningen kan bli bättre.

Fredag 13 september

KL. 12:00
  • Webbinarium: En god arbetsmiljö för hbtqi-personer – nya rapporter och verktyg

    WEBBINARIUM. Under våren och försommaren kom en rapport om transpersoners arbetslivsvillkor och en guide för att bättre jobba för en inkluderande och god arbetsmiljö för hbtqi-personer. Under detta seminarium presenteras rapporten med tips på hur du kan driva arbetsmiljöarbetet på din arbetsplats.

KL. 9:00
  • Webbinarium: Nya arbetsmiljöregler för dig som projekterar för byggprojekt

    Innovationsföretagen anordnar webbinarium om nya regler för den som är projektör och byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (Bas-P). Arbetsmiljöverket är inbjudna. 

  • Två år till riksdagsvalet 2026

    I dag är det två år kvar till riksdagsvalet 2026 där Sverige ska välja riksdagen för den kommande mandatperioden. 

Torsdag 12 september

KL. 12:00
  • Seminarium: Kommer du in till kontoret i dag? Det nya arbetslivet och framtidens arbetsplats

    SEMINARIUM. Pandemin satte kontoret i rampljuset. Tack och lov är restriktionerna ett minne blott, men allt är inte som förr. Stockholms handelskammares nya rapport berör frågorna om varför vi kommer in till kontoret, hur hemarbete påverkar vår löneutveckling, kontorets plats i staden och vad vi vill ha ut av våra arbetsplatser.

Onsdag 11 september

KL. 13:00
  • Seminarium: Den gröna samhällsomvandlingen i norr – attraktiva samhällen

    SEMINARIUM. Presentation och diskussion ur olika perspektiv på attraktiva och hållbara samhällen, och dess betydelse för den pågående samhällsomvandlingen. Vilka är möjligheterna och utmaningarna och hur kan de bidra till den nödvändiga gröna omställningen?

KL. 12:00
  • Partiledardebatt i riksdagen

    Under partiledardebatten får partiledarna chansen att argumentera för den politik de vill föra.

  • Två år sedan riksdagsvalet

    I dag är det två år sedan riksdagsvalet, halva mandatperioden har gått för regeringen. 

Tisdag 10 september

KL. 13:00
  • Seminarium: Avtalsrörelsen och produktiviteten

    SEMINARIUM. Avtalsrörelsen och förhandlingarna om ett nytt lönemärke för svensk ekonomi drar snart igång igen. I de förhandlingarna spelar näringslivets och industrins produktivitet en avgörande roll.

KL. 10:30
  • Riksmötets öppnande

    Riksmötets öppnande är starten på riksdagens och de 349 ledamöternas nya arbetsår, riksmötet 2024/25. Kungen öppnar mötet som följs av statsminister Ulf Kristerssons (M) regeringsförklaring där han väntas presentera nya namn i regeringen.

KL. 9:30
  • Altinget nätverk: Omställningsstudiestödet – en garanti för kompetensförsörjning?

    STOCKHOLM. Träff i Altingets arbetsmarknadspolitiska nätverk. Mia Bernhardsen, kompetensförsörjningschef på Svenskt näringsliv och Thomas Carlén, nationalekonom på LO är inbjudna gäster.

KL. 9:00
  • Webbinarium: Samarbete och rollfördelning för chefer

    WEBBINARIUM. Det är viktigt att få ett gott samarbete och tydliga roller mellan profession och politik. Har du fått nya politiker i er verksamhet? Eller blir det en ny ordförande i din organisation? I detta seminarium får du verktyg och exempel på hur samarbetet kan fungera och vad som krävs för att ni ska kunna bygga en bra rollfördelning.

Torsdag 5 september

KL. 14:00
  • Seminarium: Hur påverkas forskarkarriären av att få barn?

    SEMINARIUM. Påverkas manliga och kvinnliga forskares karriärmöjligheter olika av att få barn? I en ny rapport från SNS har Olof Ejermo undersökt hur det första barnet påverkar vetenskaplig produktivitet, löneutveckling samt kvinnors respektive mäns utträde ur akademin.