Advokater sågar förslag om kvotering

JÄMSTÄLLDHET. Regeringens planer på könskvotering i bolagsstyrelse får kraftig kritik. Ett ingrepp i äganderätten och ett ogrundat tyckande, kallar Advokatsamfundet förslaget.

Redan i sin första regeringsförklaring lyfte statsminister Stefan Löfven frågan om en kvotering för att få en jämnare fördelning mellan kvinnor och män i  bolagsstyrelser. I höstas lade justitiedepartement fram en promemoria med ett lagförslag som innebär en kvotering i börsbolag och statliga bolag. Enligt det förslag som förbereds ska minst 40 procent av styrelseledamöterna vara av vardera kön senast år 2019.

Förslaget har skickats ut på remiss och en av instanserna,  Advokatsamfundet, är mycket kritiskt. En invändning är att kvotering är ett allvarligt ingrepp i äganderätten, eftersom det måste vara ägarna i varje bolag som bestämmer vem som ska företräda dem i styrelsen och förvalta deras egendom.

En kvotering innebär att enskilda bolag kan tvingas att bryta upp fungerande styrelser eller avstå från att välja in den ledamot som passar bäst, enligt Advokatsamfundet som också anser att det är ologiskt att inte fackets representanter i en styrelse omfattas av en reglering.

Login