Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.

Det har varit ett år av ovisshet för medarbetarna på Statskontoret. I budgetpropositionen förra året aviserades en möjlig sammanslagning med Ekonomistyrningsverket (ESV). I dag kom beskedet – i januari 2026 avvecklas Statskontoret.

Joel Degols är ledamot i Fackförbundet ST:s avdelningsstyrelse på myndigheten.

– Det är skönt att få ett besked men jag tror ändå att det fanns lite hopp om att det inte skulle bli av. De allra flesta tycker inte att det här är någon bra idé, säger han till Altinget. 

Likt flera som Altinget pratat med ifrågasätter Degols syftet med att inordna Statskontorets verksamhet i ESV:s.

– Motivet bakom sammanslagen är väldigt oklart och har varit så från början. Det gör att det är väldigt svårt att förstå och acceptera. Det är ganska vilseledande argument att man ska spara pengar, i och med att man inte sparar några pengar på den här sammanslagningen, säger han.

Svantesson: Synergieffekter

Hela Statskontorets anslag förs över till Ekonomistyrningsverket 2026, enligt regeringens och SD:s budgetproposition som lämnades till riksdagen på torsdagen. Året därefter drar regeringen bort nästan en miljon kronor för inordnandet, trots att en sammanslagning kan innebära ökade kostnader i flera år.

Finansminister Elisabeth Svantesson menar samtidigt att sammanslagningen, en av tre som aviserades på torsdagen, inte bara handlar om en besparing.

– Ett av syftena med att slå ihop myndigheterna handlar om effektivisering på olika sätt. Det kan handla om pengar absolut, men det handlar också om arbetssätt och att man kan få synergieffekter, säger hon till Altinget. {{toplink}}

Ekonomistyrningsverkets generaldirektör Clas Olsson välkomnar beskedet.

”Vi ser fram emot att genomföra organisationsförändringen och kombinera de båda myndigheternas styrkor för att förstärka vår strategiska kapacitet och skapa mervärde i våra uppdrag”, skriver han i ett mejl till Altinget.

Statskontoret, som tillsammans med ESV fick i uppdrag att utreda hur sammanslagningen skulle gå till, har motsatt sig en sammanslagning och bland annat pekat på risken att ekonomiska värden får större utrymme än andra perspektiv om myndigheterna går samman. Medan ESV:s uppdrag bland annat är att utveckla ekonomistyrningen, arbetar Statskontoret med att utvärdera och utveckla förvaltningspolitiken. Uppgifter som kan krocka.

Civilminister Erik Slottner (KD) är ansvarig för förvaltningspolitiken.

– Det är många gånger svårt att särskilda ekonomistyrning med verksamhetsstyrning. De är tätt ihopkopplade och vill man få en mer ändamålsenlig och effektiv stat så är också ekonomistyrning väldigt viktigt, säger han till Altinget.

Erik Slottner spelar själv ned risken för att ekonomistyrningen stärks.

– Om regeringen inte vill det så är den risken liten. Det är regeringen som styr myndigheterna och dessutom föreslår vi att den nya myndigheten ska heta ”Statskontoret”. Det tycker jag också kan minimera den risken. 

Om ekonomistyrningen ökar, är det positivt eller negativt?

– Det är inte poängen med det här. Den här myndigheten kommer att få olika avdelningar och enheter. Det är inte jag som ska bestämma det, men så är det på alla myndigheter och där kommer förvaltningspolitiken vara ett viktigt spår såklart.

Kritiker menar också att regeringens beslutsunderlag begränsas om de här uppdragen samlas på en myndighet. Vad tänker du om det?

– Det är många myndigheter som både jobbar främjande och med tillsyn. Beroende på hur regeringen väljer att utforma institutioner och regleringsbrev till de myndigheterna så kan vi få få dem att jobba på det sätt som de vill, säger Slottner och konstaterar att ESV är positiva till att ta in Statskontoret.

Ni vill öka effektiviteten genom den här sammanslagningen. Vad innebär effektivitet för dig?

– Effektivitet innebär att du får ut minst lika bra kvalitet på verksamheten för varje investerad krona. Kan man med stordelsfördelar och sammanslagningar minska kostymen på myndigheterna och ändå få ut samma effekt av deras verksamhet så är det en effektivisering.

Avveckling vid nästa årsskifte

Joel Degols på Statskontoret är orolig för vad sammanslagningen kommer att innebära för Statskontorets arbete.

– Regeringen är nöjda med vår verksamhet och vill att den ska fortsätta i stort sett. Men som alla tidigare erfarenheter av stora organisationsförändringar och sammanslagningar visar så leder sånt här till produktivitetstapp, oro och osäkerhet under en övergångsperiod. Det finns stor risk att vi tappar kompetens nu under tiden fram till sammanslagningen och även efteråt.

Är du ändå glad att Statskontoret, trots avvecklingen, kommer finnas kvar som namn?

– Det gör det möjligtvis ännu mer förvirrande eftersom det är våra verksamheter som avvecklas och inordnas. Vi inordnas rent formellt i ESV och sen är det vårt namn som blir kvar. För omvärlden framstår det väl ännu mer som förvirrat. 

I december väntas riksdagen godkänna förslaget på sammanslagning då regeringen och SD har majoritet i kammaren. Därefter har Statskontoret och ESV ett år på sig att förbereda sammanslagningen.

– Nu har vi ganska mycket tid på oss att ställa om verksamheterna och för vår del ska vi ta fram instruktioner och regleringsbrev, säger Erik Slottner. {{toplink}}

,

Forrige artikel Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).