Jomshof pausar uppdrag – misstänks för brott

Richard Jomshof (SD) kommer att tillfälligt lämna sin roll som ordförande för justitieutskottet. Anledningen är att han på tisdag kommer att delges misstanke om hets mot folkgrupp. Det berättar han själv för Kvartal.

Sverigedemokraten Richard Jomshof lämnar tillfälligt sitt uppdrag som ordförande för riksdagens justitieutskott. Anledningen är att han misstänks för brott, berättar han själv i Kvartals Fredagsintervju.

– På tisdag är jag kallad till ett förhör där jag kommer delges misstanke om hets mot folkgrupp, säger han.

Det är Särskilda åklagarkammaren som utreder Jomshof efter att han delat två islamkritiska satirteckningar på X.

– Jag har meddelat Jimmie Åkesson att jag inte vill sitta kvar under den här perioden.

I ett nytt inlägg på X kommenterar Jomshof händelsen. Där skriver han att rätten att använda sig av politisk satir är en viktig del av yttrandefriheten.

”Politisk satir har ofta använts för att skapa debatt om många viktiga samhällsproblem genom åren och den rätten måste vi försvara om vi ska ha en fungerande offentlig debatt och demokrati i Sverige”, skriver Richard Jomshof.

Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, kommenterar beskedet i ett uttalande till Aftonbladet.

”Rent principiellt är detta naturligtvis en mycket viktig fråga. Vår yttrandefrihet ska vara långtgående när det gäller rätten att få problematisera, kritisera och även parodiera angelägna samhällsfrågor i syfte att skapa debatt”, skriver hon och menar att det fortfarande kvarstår många frågetecken.

”Vi respekterar såklart Richards önskan om att tillfälligt kliva ned från ordförandeposten”.

Han ersätter

Richard Jomshof skriver i sitt inlägg på X det ska bli intressant att höra hur åklagaren resonerar.

”Oavsett hur den här historien utvecklar sig, så kommer jag dock inte att sluta prata om massinvandringen, islam(iseringen) och det hot den utgör mot Sverige, det svenska folket, vår demokrati alla de värderingar den bygger på”, skriver han.

Adam Marttinen ersätter Jomshof som ordförande i justitieutskottet. 

Forrige artikel Tog Riksrevisionen ur krisen – nu lämnar hon Tog Riksrevisionen ur krisen – nu lämnar hon Næste artikel Sveriges och Finlands uppmaning: Håll inne EU-pengar Sveriges och Finlands uppmaning: Håll inne EU-pengar
S: ”Kristersson har misslyckats kapitalt”

S: ”Kristersson har misslyckats kapitalt”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen föreslår svenska Jessika Roswall till ny miljökommissionär. Ett misslyckande för statsminister Ulf Kristersson, menar Socialdemokraterna.