Grönländsk bojkott fortsätter – regeringschef dissar ordförandeskap

Efter den svenska regeringens beslut att inte bjuda in de självstyrande områdena till ett toppmöte med det Nordiska ministerrådet inledde Grönlands regeringschef Múte B. Egede en bojkott. Nu säger han till Altinget att han inte kommer att delta när Danmark tar över ordförandeskapet i rådet nästa år.

Af Rasmus Raun Vesth
Journalist Altinget.dk

De nordiska ledarna får klara sig utan den grönländske regeringschefen Múte B. Egedes sällskap när Danmark tar över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet 2026.

– Jag kommer inte att vara på en plats där jag inte är önskad, säger Múte B. Egede till Altinget på en pressträff i samband med det årliga riksmötet i danska Ålborg i slutet av augusti.

Danmark delar vanligtvis ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet med Grönland och Färöarna, men i våras valde den grönländske regeringschef att bojkotta Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet. Detta skedde efter att det nuvarande svenska ordförandeskapet valt att inte bjuda in Grönland, Färöarna och Åland till ett toppmöte i Sverige, där även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz deltog. 

Regeringsledare från Danmark, Färöarna och Grönland närvarade vid de slutna mötena i Ålborg och enligt Egede diskuterades både Grönlands och Färöarnas roll i Nordiska ministerrådet.

När kan vi förvänta oss att se dig i Nordiska ministerrådet igen? Om du fortfarande sitter på posten när Danmark innehar ordförandeskapet 2026, kommer du att vara där?

– Jag tänker inte vara med där jag inte är välkommen. Det har jag tydligt meddelat. Vi har naturligtvis diskuterat det och är eniga om att den önskan som både Grönland och Färöarna har är på sin plats och att man också ska pressa på för det, säger Múte B. Egede och understryker än en gång att han inte kommer att komma så länge han är en andra sortens medlem.

– Det kan inte finnas ett A-lag och ett B-lag bland vänner. Antingen är man vänner eller så är man inte vänner. Antingen är man välkommen, eller så är man inte välkommen. Så enkelt är det, säger han. {{toplink}}

Egede: Sverige och Norge måste förändra kulturen

När Múte B. Egede i maj meddelade att han sätter sitt politiska arbete i Nordiska rådet på paus innebar det också att han inte skulle närvara vid Nordiska rådets årliga session på Island – trots att Island är ett av de länder som bjuder in regeringscheferna i de tre mindre länderna.

Ordförandeskapet i både Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet roterar mellan de fem medlemmarna med fullt medlemskap, det vill säga Danmark, Sverige, Norge, Finland och Island. Bland dem är det bara Sverige och Norge som valt att inte bjuda in de tre självstyrande länderna till mötena på regeringschefsnivå.

När Island hade ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet 2023 var till exempel Múte B. Egede och hans färöiska och åländska kollegor inbjudna.

Däremot skiljer det nuvarande svenska ordförandeskapet mellan så kallade N5-möten – utan grönländska, färöiska och åländska deltagande – och N8-möten, där de tre självstyrande områdena bjuds in.

Synsättet strider mot de politiska visionerna om ett starkt och enat Norden, enligt Grönlands regeringschef.

– Jag tror att de länder som försöker sätta upp hinder måste ändra sin kultur och sina tankevanor om man vill samlas, säger Múte B. Egede.

– Norden har ett gemensamt mål för 2030 om ett starkt Norden som är öppet för alla – och internt finns ett A- och ett B-lag. Det ligger inte i linje med den strategi man arbetar med.

Den grönländska bojkotten gäller endast på regeringschefsnivå.

Altinget söker EU-minister Jessica Rosencrantz (M) med ansvar för nordiska frågor och den danska ministern för nordiskt samarbete, Morten Dahlin (Venstre).

Artikeln är översatt från Altinget.dk. {{toplink}}

Forrige artikel Nya Havs-gd:n räknar med tydlig styrning från regeringen Nya Havs-gd:n räknar med tydlig styrning från regeringen Næste artikel S pausar telefonförsäljning av lotterier efter avslöjande S pausar telefonförsäljning av lotterier efter avslöjande
S: ”Kristersson har misslyckats kapitalt”

S: ”Kristersson har misslyckats kapitalt”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen föreslår svenska Jessika Roswall till ny miljökommissionär. Ett misslyckande för statsminister Ulf Kristersson, menar Socialdemokraterna.