Klart: Malmer Stenergard ny utrikesminister – Dousa in i regeringen

Efter Tobias Billströms plötsliga avhopp står det klart att Maria Malmer Stenergard blir Sveriges nya utrikesminister. Samtidigt kliver den tidigare Timbro-vd:n Benjamin Dousa kliver in i regeringen.

Maria Malmer Stenergard blir Sveriges nya utrikesminister, meddelar statsminister Ulf Kristersson i sin regeringsförklaring på tisdagen.

Maria Malmer Stenergard har varit migrationsminister sedan valet 2022. Hon hade dessförinnan varit ordförande i socialförsäkingsutskottet i drygt tre år. Malmer Stenergard valdes in i riksdagen 2014 och har bland annat varit Moderaternas skattepolitiska och miljö- och jordbrukspolitiska talesperson.  

Den nya utrikesministern är utbildad jurist och arbetade tidigare som kronofogde. Hon tog plats i Moderaternas partistyrelse 2021 och var tidigare ordförande för Moderaterna i Kristianstad, där hon är född.

Som migrationsminister har Malmer Stenergard varit ansvarig för det paradigmskifte som regeringen velat se inom migrationspolitiken. Hon har drivit på för att färre ska söka sig till Sverige och lett arbetet för att inrätta återvändandecenter för asylsökande.

Med utrikesministeruppdraget får Maria Malmer Stenergard nu ett kontor i Arvfurstens palats. Malmer Stenergard blir där chef för utrikesdepartementets cirka 2 700 anställda, i Sverige och utlandet. Samtliga ministrar har en lön på 156 000 kronor per månad.

Ny kabinettssekreterare hos utrikesministern blir Dag Hartelius.

Dousa tar plats i regeringen

Ny migrationsminister blir tidigare bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

– Jag har haft jätteroligt på utrikesdepartementet i två år och lagt om hela biståndspolitiken, och fått se världen. Men nu när det är halvtid i mandatperioden så blir det roligt att återvända till inrikespolitiken, säger han till Altinget.

Migrationspolitiken är en central del av Tidöavtalet och ni har länge sagt att ni vill se ett ”paradigmskifte”. Riskerar ni inte att tappa fart med ett byte i toppen?

– Nej, det ser jag ingen risk för. Jag har ansvarat för migrationspolitiken i fyra år för Moderaterna. Jag var talesperson och var ansvarig för att lägga om partiets migrationspolitik efter valet 2014, så jag har en väldigt kort startsträcka.

Företagarnas vd Benjamin Dousa tar över Forssells portfölj. Han var vd på tankesmedjan Timbro mellan 2020 och 2023. Dessförinnan var han ordförande för Moderaternas ungdomsförbund Muf.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och utbildningsminister Mats Persson (L) byter roller med varandra. Pehrson tar också över gymnasiefrågorna som tidigare legat på skolminister Lotta Edholm. {{toplink}}

Oväntat avhopp

Tobias Billström (M) meddelade mindre än en vecka innan riksmötets öppnande att han avsåg att lämna regeringen trots att han endast suttit två år som utrikesminister. Beskedet kom som en överraskning och uppgifter till flera medier har pekat på en konflikt mellan Billström och statsministern.

Enligt Ekot ska det handla om att Billström fått nej för sitt förslag som ny kabinettsekreterare, en uppgift som han själv förnekar. Han har i flera intervjuer även understrukit att relationen till statsministern är god.

Billström ska enligt Expressen tidigare fått frågan om att bli EU-kommissionär men tackat nej. Det blir i stället EU-minister Jessika Roswall (M). Jessica Rosencrantz tar över hennes portfölj i regeringen.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Hon blir ny EU-minister: ”Ingen enkel uppgift” Hon blir ny EU-minister: ”Ingen enkel uppgift” Næste artikel Sverige kan missa målen – arbetet med Agenda 2030 granskas Sverige kan missa målen – arbetet med Agenda 2030 granskas
S: ”Kristersson har misslyckats kapitalt”

S: ”Kristersson har misslyckats kapitalt”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen föreslår svenska Jessika Roswall till ny miljökommissionär. Ett misslyckande för statsminister Ulf Kristersson, menar Socialdemokraterna.