Slottner KU-anmäls – efter uttalande om Kinberg Batra

Socialdemokraterna KU-anmäler civilminister Erik Slottner efter ett uttalande om Anna Kinberg Batras beslut att avskeda den tidigare länsöverdirektören. ”Det är fritt fram att KU-anmäla mig”, säger han till Altinget.

Turerna är många kring Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra och rekryteringarna på Stockholms länsstyrelse. JO har inlett en granskning av landshövdingens agerande och i en intern rapport som länsstyrelsen har gjort framkommer det hur Kinberg Batra frångått rutinerna när hon anställt en planeringschef genom en lapp i myndighetens reception.

Landshövdingens beslut att avskeda länsöverdirektör Åsa Ryding har också ifrågasatts. Ryding fick en fallskärm på 2,2 miljoner kronor trots ett tufft ekonomiskt läge på myndigheten.

Civilminister Erik Slottner (KD), ansvarig för länsstyrelserna, har vid flera tillfällen sagt att han fortsatt har förtroende för den tidigare M-ledaren. Nu KU-anmäls han för ett uttalande om landshövdingens uppsägning av länsöverdirektören. 

S har anmält

Socialdemokraten Peder Björk ligger bakom anmälan, som görs mot bakgrund av att Riksrevisionen ska granska om landshövdingen överhuvudtaget har mandat att avskeda överdirektören, som utses av regeringen.

Björk är kritisk till civilministerns uttalande i en interpellationsdebatt i riksdagen i april då Slottner sagt att landshövdingen kan avsluta kontraktet i förtid.

– Det händer emellanåt att så sker, så det i sig är inte uppseendeväckande, sade Slottner enligt KU-anmälan.

– Det är alltså inte regeringen som har beslutat detta, utan det är ett landshövdingsbeslut.

Peder Björk skriver att det troligtvis inte stämmer.

”Enligt en initial bedömning från Riksrevisionen är det sannolikt bara regeringen som har den formella rätten att säga upp eller anställa en länsöverdirektör”, skriver han och fortsätter:

”Om det visar sig korrekt är det alltså inte landshövdingen som ska fatta ett sådant beslut.”

”Fritt fram att KU-anmäla mig”

Erik Slottner kommenterar anmälan i en intervju med Altinget. 

– Det är fritt fram att KU-anmäla mig. Vi kommer ge vår syn på saken såklart, men jag tänker inte kommentera det mer nu. KU får göra sin granskning och även Riksrevisionen tittar på det, så får vi se vad de kommer fram till.

Men är det oklart tycker du, vem som har rätt att säga upp en länsöverdirektör?

– Jag tycker inte att det är oklart, men uppenbart så går det att tolka lite olika. Därför är det bra om det här reds ut.

, ,

Forrige artikel Så mycket får myndigheterna Så mycket får myndigheterna Næste artikel Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).