Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

I den budgetproposition som regeringen och Sverigedemokraterna lämnade till riksdagen för ett år sedan presenterades idéen om att tio myndigheter skulle bli fem.

Myndigheterna fick själva i uppdrag att utreda hur en sammanslagning skulle gå till, något som kritiserats av både opposition och forskare. 

Nu går regeringen vidare med tre av sammanslagningarna. 

– Vi ser att det finns många fördelar med att slå ihop myndigheter. Det har också kommit fram under remissrundan, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Altinget.

– Ett syfte med att slå ihop myndigheterna handlar om effektivisering på olika sätt. Det kan handla om pengar absolut, men det handlar också om arbetssätt och att man kan få synergieffekter.

Sex myndigheter blir tre

I januari 2026 är tanken att Statskontoret, Myndigheten för stöd till trossamfund och Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) upphör som egna myndigheter. De två förstnämnda myndigheterna har varit starkt kritiska till förslaget.

När beskedet nu kommer är Nader Ahmadi, generaldirektör för Mynak, inte överraskad.

”Vi avvaktar ytterligare beslut och direktiv för att starta upp arbetet med sammanslagningen”, skriver han till Altinget. 

Statskontoret, expertmyndighet inom det förvaltningspolitiska området, har avrått regeringen från att gå vidare med alla förutom en sammanslagning, att Myndigheten för arbetsmiljökunskap inordnas i Arbetsmiljöverket.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap, som inrättades 2018, bedömer själv att det kan leda till förstärkt kompetens, även om sammanslagningar också är förenat med ökade kostnader på kort sikt.  {{toplink}}

Myndigheten för stöd till trossamfund (SST), som ska uppgå i Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), ser stora risker vid ett sammangående. Bland annat menar myndigheten att ”statens goda relationer till trossamfunden” äventyras. 

Statskontoret och Ekonomistyrningsverket (ESV) är också bland myndigheterna som nu ska gå ihop.

”Vi är glada att vi nu fått besked om att sammanslagningen blir av och är positiva till namnbytet. Vi ser fram emot att genomföra organisationsförändringen och kombinera de båda myndigheternas styrkor för att förstärka vår strategiska kapacitet och skapa mervärde i våra uppdrag”, säger Clas Olsson, generaldirektör för ESV, i en skriftlig kommentar till Altinget.

Olsson har tidigare sagt till Altinget att han är öppen för att den samlade myndigheten får Statskontorets namn. Regeringen går nu vidare med den idéen.  

– Statskontoret har ju ett varumärke och ett namn som har funnits under väldigt lång tid så därför behålls det namnet, säger Elisabeth Svantesson.

Risker

Kritiker anser att sammanslagningen riskerar att leda till att ekonomistyrningen i staten stärks och att Statskontorets möjligheter till granskning påverkas. Statskontorets generaldirektör Annelie Roswall Ljunggren har tidigare sagt att det ”vore olyckligt” att slå ihop myndigheternas uppdrag.

Regeringen går i höstbudgeten inte vidare med förslagen på att Konstnärsnämnden inordnas i Statens kulturråd och att Fastighetsmäklarinspektionen inordnas i Konsumentverket. I budgetpropositionen skriver regeringen att sammanslagningen av Konstnärsnämnden och Statens kulturråd inte blir av efter skarp kritik i remissrundan. ”En betydande majoritet av dem som lämnat synpunkter påtalar problem och risker med den föreslagna organisationsförändringen”, skriver man. 

Gunilla Paulsson, myndighetschef på Fastighetsmäklarinspektionen, välkomnar beskedet. 

– Ja, vi är naturligtvis glada för detta. Vi har påtalat alla nackdelar som vi såg med en eventuell sammanslagning redan i vårt yttrande. Vi tror att det här är helt rätt, säger hon till Altinget. 

Framför allt är det risker för försämringar i arbetet med penningtvätt som Fastighetsmäklarinspektionen flaggat för vid en sammanslagning. 

, ,

Forrige artikel S: ”Kristersson har misslyckats kapitalt” S: ”Kristersson har misslyckats kapitalt” Næste artikel Svantesson: Måste få fart på tillväxten Svantesson: Måste få fart på tillväxten
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).