Ny myndighet ska värna integritet

RÄTTSVÄSEN. Regeringen vill inrätta en ny myndighet för integritetsskydd. En utredare ska granska frågan och ett förslag ska lämnas om två år.

Syftet är att samla skyddet för den personliga integriteten under ett tak – i dag är dessa frågor splittrade på flera olika instanser.  Därför finns det skäl att granska om skyddet för enskilda personliga integritet kan förstärkas om tillsynen över hur personuppgifter används samlas hos en enda myndighet. Den nya myndigheten bör också ha i uppgift att lägga fram förslag för regeringen om åtgärder som behövs för att stärka skyddet, enligt direktiven till utredaren.

Klar om två år

I dag pågår redan en rad utredningar som berör integritetsfrågor. Bland annat har den parlamentariska integritetskommittén i uppdrag att inrätta ett särskilt råd för dessa frågor. I uppdraget till utredaren ingår att ta fram förslag som gör att den nya myndigheten är redo att ta på sig de uppgifter som ett sådant råd ska ha. Samtidigt måste utredaren ta hänsyn till de förslag som kan komma fram i samband med att EU:s direktiv om dataskydd ses över. Senast den 31 januari 2016 ska utredningen vara klar med sitt arbete.

Login