Om betyg i fyran: Utvärdera tidigare reformer först

BETYGSREFORMER. En unison kritik från remissinstanserna är att regeringen borde ha utvärderat införandet av betyg i årskurs sex innan försöken med betyg i årskurs fyra inleds.

Regeringen gick i våras motvilligt vidare med förslaget att införa betyg från årskurs 4 på försök i som mest 100 skolor. Det tog över ett år från överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen. Överenskommelsen var en kompromiss bland annat för att Alliansen inte skulle driva en generellt sänkt betygsålder, något som hade stöd av Sverigedemokraterna och därmed en majoritet i riksdagen.

Nu har flertalet av de tyngre remissinstanserna sagt sitt och kritiken att införa ytterligare betygsreformer innan införande av betyg i årskurs 6 är genomförd får massiv kritik. Däremot tycker inte alla att det är skäl nog för att skrota reformen.

SKL vill köra på med försöket men är mycket kritisk till tågordningen. ”Notabelt är att den nya utvärderingen av betyg från årskurs 6 som regeringen beslutat att Statens skolverk skall genomföra inte är färdig förrän den 16 december år 2016 och att förslaget till en försöksverksamhet om betyg från årskurs 4 kommer innan den är färdig”, skriver SKL i sitt remissvar.  

Login