Regeringen: Skärpt lag mot tvångsgifte

BROTT. Regeringen förbereder en skarpare lag mot tvångsgifte. Brottet äktenskapstvång ska straffas i ett tidigare skede, enligt en kommande proposition från justitieminister Morgan Johansson (S).

– Vi kriminaliserar stämpling till äktenskapstvång, vilket innebär att vi täpper till den lucka som dessvärre lämnades i den gamla lagstiftningen, sade Morgan Johansson vid en interpellationsdebatt i riksdagen.

Senast den 22 mars ska regeringen presentera en proposition om hårdare tag mot den organiserade brottsligheten. Men lagförslaget innebär också en skärpning av reglerna mot barnäktenskap och äktenskapstvång som infördes sommaren 2014 och som straffar den som tvingar eller utnyttjar någons utsatta läge och förmår denna att ingå äktenskap. Brottet kan ge högst fyra års fängelse och är i dag straffbart på försök- och förberedelsestadiet.

Det regeringen nu planerar är att äktenskapstvång ska straffas också redan som stämpling, exempelvis att en person i samråd med andra kommer överens om att för att utföra brottet eller uppmanar någon att utföra gärningen.

Login