Heta namnen att bli ny bostadskommissionär

Under onsdagen väntas EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presentera sin nya kommission och spekulationerna om vem som får den nyinrättade posten som bostadskommissionär är i full gång. 

Geografi, medlemsländernas önskemål, den politiska balansen och kön, pusslet som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska lägga när hon utser sin nya kommission för de kommande fem åren är komplicerat. 

Nyligen blev listan med de kandidater som medlemsländerna valt att nominera klar. Men när det gäller vem som ska få vilken portfölj har von der Leyen hållit korten nära. Det har dock inte hindrat spekulationerna från att gå heta. 

När det gäller den nya posten som bostadskommissionär nämns bland annat Rumäniens Roxana Mînzatu som en möjligt kandidat. Enligt Politico är det troliga att bostadsfrågorna går till någon på den vänstra sidan av politikerskalan och med tanke på det få antalet kandidater från partierna till vänster är hon en rimlig gissning. Roxana Mînzatu blev invald i EU-parlamentet i år och var tidigare minister med ansvar för EU-medel i Rumänska regeringen. 

Login