42 miljarder ska bort – det här stryker SD från miljöarbete och bistånd

När SD stryker tolv miljarder ur miljöbudgeten är det skydd av värdefull natur och miljöbilsbonusarna som ryker först. Biståndsbudgeten vill partiet halvera. Demokratiarbetet kan läggas ned helt, men insatser för energiinsatser bli kvar. ”Energi är grunden för människors välfärd.” säger Martin Kinnunen.

Sverigedemokraterna finansierar en stor del av sina vallöften genom att stryka tolv miljarder från miljöbudgeten och cirka 30 miljarder – en halvering – av biståndet. Martin Kinnunen, SD:s miljöpolitiska talesperson, räknar upp delar ur miljöbudgeten där partiet anser att det snabbt går att spara in åtskilliga miljarder: Anslaget för skydd av natur, miljöbilsbonusen och Klimatklivet.

– Det är de stora sakerna som utan problem går att plocka bort, säger han till Altinget och lägger till att SD däremot vill behålla och öka stödet till laddinfrastruktur.

I sin senaste budgetmotion strök SD totalt nio miljarder, jämfört med regeringens förslag på 22 miljarder, ur den så kallade miljöbudgeten (utgiftsområdet för miljö och naturvård). En siffra partiet alltså vill öka med ytterligare tre miljarder.

Login