Regeringen polariserar i sin retorik gentemot unga

För att få ett tryggare samhälle måste de skötsamma ungdomarna leda vägen. Men det är inte gratis, regeringen. Det skriver Emma Hundertmark, generalsekreterare KFUM Sverige.

Under Ulf Kristersson regeringsförklaring tisdagen den 10 september 2024 redogjordes det för vilka insatser regeringen gjort hittills och vilka de avser att göra framöver. Ett viktigt tal för alla som bor i Sverige eller har relationer till Sverige.

KFUM Sverige analyserade hur statsministern beskriver barn och unga i sitt tal till Sverige.

Barnsoldater och algoritmer 

Vi kan se en ambition att bygga ett tryggare samhälle. ”Ett mer omtänksamt Sverige, där vi bryr oss om varandra och känner gemensam stolthet över vårt samhällsbygge, oavsett var i världen man kommer från”.

Samtidigt refererar statsministern till barn som farliga barnsoldater som socialiseras in i gängkriminaliteten eller stillasittande slavar under algoritmerna.

Inte bara unga utan även barn beskrivs numera som passiva eller farliga element. Inte som den del av lösningen som barn och unga faktiskt är. Eller i alla fall skulle kunna vara om de får möjlighet att påverka i sin omgivning.

Samtalsklimatet gentemot unga blivit allt råare

I många föreningar ute i landet arbetar unga för ett bättre samhälle. Unga i föreningslivet har genom svåra tider så som flyktingkris, pandemi och ekonomisk kris visat att de står beredda att göra insatser för vårt samhälle.

Trots detta har regeringen bland annat genom en utfasning av folkrörelsebiståndet, omfattande nedskärningar av folkbildningen, indraget stöd till freds- och etniska organisationer urholkat civilsamhället under denna mandatperiod. 

Regeringen har för att legitimera dessa åtgärder bytt sin retorik gentemot unga. Man har skapat en polarisering där civilsamhälle och unga misstros i större grad. Detta kunde vi se redan förra året när KFUM Sverige skrev rapporten ”Maktens syn på unga”.

I årets regeringsförklaring blir det ännu tydligare att samtalsklimatet gentemot unga blivit allt råare.

Internationell forskning visar att:

  • Amerikanska ungdomar som deltar i fritidsaktiviteter, såsom idrottslag och konstgrupper, har upp till 70 procent mindre benägenhet att engagera sig i brottslig verksamhet jämfört med dem som inte är involverade.
  • Kanadensiska ungdomar som är involverade i ungdomsprogram och aktiviteter som stöds av civilsamhället har 30 procent lägre risk att bli offer för brott.
  • Samhällsbaserade projekt och organisationer som främjar social inkludering och deltagande minskar risken för socialt utanförskap bland unga i EU med upp till 40 procent.

KFUM vill att politiken gör en målmedveten satsning på FN:s resolution 2250 om unga, fred och säkerhet. Här ingår att inkludera unga i alla former av beslutsfattande, stärka och skydda barn och ungas rättigheter, erbjuda trygga mötesplatser för unga, arbeta i breda partnerskap, samt att målmedvetet ha ett riktat arbete mot marginaliserade grupper av unga.

Välkomnar tydliggörandet  

Vi föreslår även att regeringen tydliggör vad det är för ”flera insatser” avser att ha under nästa år för att aktivera barn och unga utöver fritidskortet.

Vi välkomnar beslutsfattare som vill byta ut mötesrummen mot brottsförebyggande arbete och ledarskap på riktigt, att engagera sig i någon av våra 190 olika verksamheter där vi i dag samlar över 45 000 medlemmar runtom i landet.

Ett tryggare samhälle, där den skötsamma majoriteten ungdomar tar tillbaka det offentliga rummet från de kriminella gängen är möjligt. Men det är inte gratis, låt det brottsförebyggande arbetet som civilsamhället och unga gör redan i dag få utvecklas och stärkas.

Och inte minst, se unga som en del av lösningen.

Forrige artikel Sveriges stadsmissioner: Tillägget i bostadsbidraget måste bli permanent Sveriges stadsmissioner: Tillägget i bostadsbidraget måste bli permanent
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.