Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.

Sverige är fortsatt en av världens mest ambitiösa biståndsgivare, skriver regeringen i ett pressmeddelande där nyheten presenteras. I budgetpropositionen för nästa år föreslås att biståndsramen för perioden 2026–2028 minskas med 3 miljarder kronor per år, jämfört med perioden 2023–2025.

Totalt föreslås 53 miljarder kronor per år för 2026–2028.

”När regeringen tillträdde beslutade vi att slopa enprocentsmålet. Vi har gjort en omläggning, där fokus ligger på effektivitet och att pengarna hamnar rätt”, säger Benjamin Dousa (M) i en skriftlig kommentar till Altinget. 

Den nya biståndsministern säger till TT att biståndsbudgeten tidigare ökat ”konstant utan vidare kontroll eller prioritering”. Vilka delar av biståndet som drabbas av neddragningen avser regeringen att återkomma till.

”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, skriver Dousa.

Maxtaket för hur mycket som får räknas av biståndsbudgeten för migrationskostnader kommer ligga kvar på 8 procent.

 

 {{toplink}}

Forrige artikel Makt och kön slopas som ämne Makt och kön slopas som ämne Næste artikel Svantesson: Måste få fart på tillväxten Svantesson: Måste få fart på tillväxten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.