Sverige kan missa målen – arbetet med Agenda 2030 granskas

Riksrevisionen ska granska statens arbete för att nå de globala målen i Agenda 2030. ”Granskningen genomförs efter tecken på brister”, säger riksrevisor Helena Lindberg.

FN:s handlingsplan Agenda 2030 antogs 2015 och ska lägga kursen mot en hållbar utveckling. Sverige har ställt sig bakom handlingsplanen och ska därmed arbeta för att nå de 17 globala hållbarhetsmålen till 2030, men prognosen ser dyster ut.

Nu inleder Riksrevisionen en granskning av statens arbete för att nå målen.

– Arbetet med att nå agendans mål påverkar många delar av den statliga verksamheten och kräver omfattande styrning och samordning från regeringens sida. Granskningen genomförs efter tecken på brister i det arbetet, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande

Målen omfattar flera politikområden. Det handlar bland annat om att motverka fattigdom och hunger, stärka jämställdheten och skapa hållbara städer.

Myndigheten ska undersöka om statens arbete med handlingsplanen har varit effektivt. Granskningen väntas presenteras i maj 2025.

Forrige artikel Folkrörelsebiståndet hänger i luften när Sida skjuter på besked Folkrörelsebiståndet hänger i luften när Sida skjuter på besked Næste artikel S pausar telefonförsäljning av lotterier efter avslöjande S pausar telefonförsäljning av lotterier efter avslöjande
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.