S pausar telefonförsäljning av lotterier efter avslöjande

Efter Dagens Nyheters avslöjande om att S-lotter säljs till förvirrade äldre pausar nu Socialdemokraterna telefonförsäljningen.

Unga telefonförsäljare har berättat för Dagens Nyheter hur försäljningen av Socialdemokraternas lotter riktar in sig på förvirrade äldre. 

Lotterierna är en viktig inkomstkälla för partiet som drar in miljontals kronor varje år till partikassan. Tidöpartierna inledde i fjol en utredning av regelverket som landade i att reglerna behöver skärpas. Utredaren föreslog dock inget förbud och än så länge har regeringen inte gått vidare med några förslag.

DN:s avslöjande får dock både statsminister Ulf Kristersson (M) och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), ansvarig för frågan, att öppna för ett totalförbud.

– Huvudalternativet i utredningen, och inriktningen som jag tänkt i arbetet, har varit regleringar av olika slag. Men det här aktualiserar frågan om ett förbud, säger Wykman till DN.

Moderaterna har i sitt remissvar tidigare sagt att man kan tänka sig en stegvis skärpning och att regeringen bör överväga ett förbud. 

S pausar telefonförsäljning

På torsdagseftermiddagen bestämde sig Socialdemokraterna för att pausa samarbetet med företaget man använt sig av för telefonförsäljningen, Effective Communication.

– Det är definitivt inte detta som varit uppdraget, vare sig från S eller Kombispel, till det här telemarketingföretaget. Vi vill naturligtvis sälja lotter till dem som vill köpa våra lotter och vill stödja Socialdemokraterna. Det är vår ambition, säger Lena Hallengren, gruppledare för S i riksdagen, till DN. {{toplink}}

Beslutskedja: Partipolitiska lotterier

21/6
2023
28/2
2024
1/3
2024
1/3
2024
1/3
2024
6/3
2024
17/4
2024
12/8
2024
16/8
2024
16/8
2024
12/9
2024

Forrige artikel Sverige kan missa målen – arbetet med Agenda 2030 granskas Sverige kan missa målen – arbetet med Agenda 2030 granskas Næste artikel Så säger Sida om det uppskjutna beskedet till biståndsaktörerna Så säger Sida om det uppskjutna beskedet till biståndsaktörerna
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.