S: Anmärkningsvärt med två nya ministrar på UD

Att såväl utrikesministern som bistånds- och utrikeshandelsministern byts ut, får Olle Thorell (S) att reagera. ”Det tyder på att det inte har fungerat som man vill”, säger han till Altinget.

När statsminister Ulf Kristersson (M) under tisdagen presenterade sitt nya lagbygge, så höjdes en del ögonbryn. Tobias Billströms avgång som utrikesminister har toppat nyhetssändningar sedan den blev känd. Men att bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell skulle ersättas av den tidigare Timbro-vd:n Benjamin Dousa var ett förhandstips med betydligt högre odds.

Olle Thorell, Socialdemokraternas biståndspolitiska talesperson reagerar främst på den kombinerade effekten.

– Det är anmärkningsvärt att man byter ut båda ministrarna på utrikesdepartementet. Det tyder på att det inte har fungerat som man vill, säger Thorell till Altinget.

– Jag vet inte vilka anledningar som ligger bakom, men jag tror att det handlar om att få in nya krafter i biståndssfären, när saker har gått i stå. Med tanke på den röra som det har blivit, inte minst i civilsamhällets bistånd.

{{toplink}}

I regeringsförklaringen togs biståndspolitiken upp i ett par utgångar. ”Sverige fortsätter att vara en generös biståndsgivare, och regeringen har pekat ut en ny inriktning för biståndspolitiken. Ukraina är nu Sveriges enskilt största biståndsmottagare”, sade statsministern och fortsatte:

”Vi ställer ökade krav på långsiktighet, effektivitet och transparens. Bistånd kan utgöra ett värdefullt bidrag, men betydligt mer behövs för att minska fattigdomen. Ytterst är det demokrati, handel och tillväxt som långsiktigt kan lyfta länder och deras medborgare ur fattigdom.”

Reformerna fortsätter

Kopplingen mellan handel och bistånd signalerar kontinuitet snarare än förändring. Benjamin Dousas förra uppdrag som vd på Företagarna passar där in profilmässigt.

– Varje dag kommer jag värna om skattebetalarnas pengar. Inte en enda skattekrona ska gå till fel händer utan de ska hjälpa människor i nöd. Transparensen behöver också öka, sade Dousa till TT/Aftonbladet under tisdagens presskonferens.

I november 2022, en knapp månad efter att regeringen Kristersson hade tillträtt, skrev Benjamin Dousa en ledarkrönika i Svenska Dagbladet under rubriken: ”Gör upp med sossestaten”. Där kritiserade han S för att under 1900-talet ha gett sig självt institutionella fördelar, i strid med Axel Oxenstiernas principer om en oväldig statsförvaltning.

Där gick Dousa till storms mot tjänstetillsättningar, A-lotterierna, Hyresgästföreningen – och sättet på vilket den dåvarande regeringen utsåg Socialdemokraternas tidigare partisekreterare Carin Jämtin till generaldirektör på Sida.

Texten har uppdaterats.

Forrige artikel SD: ”Hyser inget agg mot Allmänna arvsfonden” SD: ”Hyser inget agg mot Allmänna arvsfonden” Næste artikel Folkrörelsebiståndet hänger i luften när Sida skjuter på besked Folkrörelsebiståndet hänger i luften när Sida skjuter på besked
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.