Så säger Sida om det uppskjutna beskedet till biståndsaktörerna

Folkrörelsebiståndet får vänta på besked tills den nya civilsamhällesstrategin är på plats. Nu svarar Sida.

Som Altinget skrev i onsdags, har Sida skjutit upp processen med ansökningar om att bli partnerorganisation fram tills regeringen ger besked om en ny civilsamhällesstrategi.

{{toplink}}

Sida svarar nu på mejl via pressavdelningen.

Hur ser ni på att lämna folkrörelsebiståndets aktörer hängandes i väntan på besked? De säger upp avtal och en del säger upp personal.

”Anledningen till att beslutet nu skjuts upp är att viktig information saknas för att kunna göra en slutgiltig bedömning av vilka som kan gå vidare till det sista steget i processen. Vi behöver beakta att det kan komma ändringar och justeringar i den kommande strategin som vi behöver ta hänsyn till. Som förvaltningsmyndighet har vi att förhålla oss till den styrning som vi får från regeringen. Vår förhoppning är att ha nya samarbetsavtal med partners på plats så fort som möjligt under 2025”, skriver myndigheten via sin pressavdelning.

Var Sida för snabba i hanteringen? Regeringen säger att de hela tiden har sagt att den nya civilsamhällesstrategin ska vara på plats i höst.

”Vi har sett det som viktigt att verksamheten ska kunna upprätthållas i så hög grad som möjligt. Processen inleddes tidigt för att kunna ingå nya avtal och börja arbeta när kommande strategi träder i kraft. I samband med att organisationer bjöds in att anmäla intresse för partnerskap, aviserade vi att tidplanen kan komma att ändras och att den är beroende av när en ny strategi finns på plats.”

Fotnot: I en tidigare version stod det att det är generaldirektör Jakob Granit som svarar.

Forrige artikel S pausar telefonförsäljning av lotterier efter avslöjande S pausar telefonförsäljning av lotterier efter avslöjande Næste artikel Makt och kön slopas som ämne Makt och kön slopas som ämne
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.