Folkrörelsebiståndet hänger i luften när Sida skjuter på besked

I väntan på en ny civilsamhällesstrategi har Sida skjutit upp processen med ansökningar om att bli partnerorganisation. ”Det finns en stor oro”, säger Forum Civs generalsekreterare Anna Stenvinkel. Johan Forssell svarar i sin kanske sista intervju som ansvarigt statsråd för biståndet.

Fotnot: Intervjun med Johan Forssell gjordes innan han under tisdagen presenterades som ny migrationsminister.

Senast den 6 september skulle Sida ge besked om vilka organisationer som har gått vidare i urvalsrundan för att bli partnerorganisationer, var det tänkt.

Men på biståndsmyndighetens webb står det att processen skjuts fram på obestämd tid i väntan på regeringens nya civilsamhällesstrategi.

{{toplink}}

Migrationsminister Johan Forssell, tills i går tisdag bistånds- och utrikeshandelsminister, får frågan om när den nya strategin kommer.

– Vi har sedan tidigare aviserat att en ny strategi ska komma under hösten men vi har inte ringat in det mer än så, säger han till Altinget.

Bakgrunden är att regeringen gav Sida i uppdrag att se över det bistånd som förmedlas via partnerorganisationerna. Myndigheten skulle utreda vilka konsekvenser det skulle få om den själv fördelar medlen.

Men något beslut om att myndigheten ska ta över fördelningen av anslagen har regeringen ännu inte fattat. Ändå gav Sida i ett möte med de strategiska partnerorganisationerna (SPO) den 15 mars beskedet att avtalet med dem kommer att sägas upp vid årsskiftet.

Sida drog igång arbetet med att låta organisationer ansöka om partnerskap med Sida på nytt. Det uteblivna beskedet den 6 september gör att de nu hänger i luften i väntan på en ny civilsamhällesstrategi.

Blir inte det här väldigt rörigt när Sida skjuter upp beskedet om vilka som ska gå vidare i urvalsomgången? Nu säger organisationer upp avtal och en del har börjat säga upp folk? Till exempel Concord, Individuell människohjälp och Civil Rights Defenders?

– Vi har varit tydliga med att vi har aviserat en förändring sedan länge och vi har varit transparenta med hur tidsplanen ser ut med de olika delrapporterna. Jag har förståelse för att förändring skapar oro. Vi har också varit måna om att lyssna in CSO:erna själva och har vid två tillfällen arrangerat konsultationsmöten på UD, säger Forssell och fortsätter:

– Vår ambition är att den nya modellen ska ta tag i de problem som finns. Alltifrån bristande rutiner mot korruption, bristande effektivitet och att öka transparensen och effektiviteten. Det är ett arbete som tar tid, men från den 1 januari är vår ambition att en ny strategi ska vara på plats.

Hade man inte kunnat undvika den ryckigheten i processen om regeringen hade valt utredning, remiss och dialog? Det hade väl blivit mer av effektivitet och transparens, som regeringen ju säger sig eftersträva i biståndspolitiken?

– När det här träder i kraft kommer det ha gått över två år sedan väljarna gav oss mandatet och förtroendet att förändra. När jag möter väljare så undrar de snarare varför det dröjer. Om man inte vill göra några förändringar så finns det bara ett tempo som är bra: stillastående. För oss är det inte ett alternativ. Vi ska ta tag i de problem som bland annat Sidas internrevision, Riksrevisionen och Statskontoret har påvisat.

Johan Forssell säger att det nuvarande systemet har gynnat de större aktörerna på de andras bekostnad, samt att de som alltid har varit SPO-er fortsätter att vara det, snarare än att man tänker nytt.

Har Sida skött det här bra?

– UD och Sida har haft en bra och löpande dialog och vi är mitt uppe i förändringen. Den nya modellen har inte presenterats än, säger Johan Forssell.

Forum Civ är en biståndsorganisation med drygt 200 medlemmar från det svenska civilsamhället. Deras generalsekreterare Anna Stenvinkel säger till Altinget att processen och det uppskjutna beskedet påverkar medlemmarna på olika sätt.

– Bland annat effektivitetsmässigt, med uppskjutna besked där man inte vet hur man ska agera. Vissa avvaktar och andra har redan sagt upp avtal, säger Anna Stenvinkel till Altinget.

Och hur tänker ni på Forum Civ?

– Vi förbereder oss, men det finns inget konkret just nu.

– Osäkerheten är redan så stark. När får vi veta? Det finns en stor oro, och den grundas också på diskussioner med lokala partners, säger Anna Stenvinkel.

{{toplink}}

Forrige artikel S: Anmärkningsvärt med två nya ministrar på UD S: Anmärkningsvärt med två nya ministrar på UD Næste artikel Sverige kan missa målen – arbetet med Agenda 2030 granskas Sverige kan missa målen – arbetet med Agenda 2030 granskas
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.