Sveriges stadsmissioner: Tillägget i bostadsbidraget måste bli permanent

Bostadsmarknaden i Sverige fungerar inte – och bostadsbidraget går inte i takt med hyreshöjningarna. Det är dags att regeringen permanentar tillägget i bostadsbidraget, skriver Jonas Wihlstrand, generalsekreterare, Sveriges stadsmissioner. 

De senaste årens ekonomiska kris i Sverige har drabbat alla, men allra mest människor i ekonomisk utsatthet. Matpriserna har höjts med 25 procent och hyror med 11 procent. Varken löner, sjuk-, aktivitetsersättning eller försörjningsstöd för människor i kris som inte klarar sin egen försörjning, har inte hängt med i dessa pris- och kostnadsökningar. Exempelvis visar forskning att försörjningsstödet höjts med endast 1,8 procent under tiden 1998-2022, räknat i fasta priser.

Och det finns ingen väg tillbaka, de högre kostnads- och prisnivåerna är här för att stanna. Matpriserna kommer inte falla tillbaka från sin nya höga nivå, och hyrorna kommer inte att sänkas. Följden har blivit att allt fler människor kommer till Stadsmissionen och andra civilsamhällesorganisationer för hjälp med basbehov som mat och kläder.

Bidragen släpar efter 

Människor i ekonomisk utsatthet stängs också ute från den svenska icke-fungerande bostadsmarknaden. För att de överhuvudtaget ska få tillgång till en bostad, är bostadsbidraget viktigt. Tyvärr har dock inte heller detta bidrag hängt med när hyrorna har höjts, utan släpar efter.

Med anledning av den ekonomiska krisen i Sverige finns det sedan en tid ett tillfälligt tilläggsbidrag till bostadsbidraget för barnfamiljer med 40 procent av det preliminära bostadsbidraget. Tilläggsbidraget beräknas enligt regeringen nå i snitt 100 000 barnfamiljer under 2025. Regeringen föreslår dock nu i budgetpropositionen 2025 att detta tillägg ska trappas ned och tas bort 30 juni 2025, eftersom man menar att den svenska ekonomin blivit bättre. Människor i ekonomisk utsatthet har det dock fortsatt mycket tufft.

Vräkningarna ökar 

I veckan informerade Kronofogden om att det fram till juni i år genomfördes 1 579 vräkningar, vilket är en ökning med 10 procent jämfört med motsvarande period året innan. Inkluderat i dessa var 188 barnfamiljer, en ökning med 13 procent. Totalt berördes 342 barn, vilket är några färre än perioden innan, men antalet drabbade barn var det högsta på 15 år under 2023.

Enligt svensk grundlag är bostad en mänsklig rättighet. Samtidigt har Sverige en bostadsmarknad som stänger ute människor i ekonomisk utsatthet som har mycket svårt att hitta en bostad de har råd med. Att inte ha en stadigvarande bostad leder till ökad utsatthet och större otrygghet för individen.

Det är särskilt illa att Sverige vräker barn och att barnvräkningarna ökar för andra året i rad. Vi vet att det barn som en gång blivit vräkt har mycket svårt att sedan få ett stadigvarande boende. Barn som flyttar runt får sämre förutsättningar att få en god utbildning, vänner och en meningsfull fritid. Utanförskapet och utsattheten fortsätter ofta upp i vuxen ålder och riskerar att bli permanent. Därför ska inget barn vräkas!

Sveriges stadsmissioner föreslår därför att det tillfälligt utökade bostadsbidraget till barnfamiljer ska permanentas och breddas till fler grupper. Bostadsmarknaden i Sverige fungerar inte och bostadsbidraget har inte reglerats i takt med pris och hyreshöjningar, vilket gör att ekonomiskt utsatta barnfamiljer fortsätter att ha det tufft.

Nu behövs verkligen en permanent förbättring av bostadsbidraget för barnfamiljer i utsatthet. 

Forrige artikel Gör som Finland och se på civilsamhället som en investering Gör som Finland och se på civilsamhället som en investering Næste artikel Regeringen polariserar i sin retorik gentemot unga Regeringen polariserar i sin retorik gentemot unga
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.