Här är artiklarna om civilsamhället som lästes mest under 2022

Demokrativillkoren, folkbildningen och idéburen välfärd är de ämnen som har engagerat Altinget Civilsamhälles läsare mest under 2022. Dessvärre lämnar året oss också med minnet av två personer som rycktes bort alldeles för tidigt. Här är listan på de tio artiklar ni läste mest under året som gick.

För många kom beskedet den 17 oktober som en överraskning. Regeringens proposition skulle behandlas i kulturutskottet under hösten, och fram till i början av november fortsatte också utskottet att arbeta med frågan. Sedan kom beskedet, men hur vägen framåt ser ut är ännu inte klart. Socialminister Jakob Forssmed (KD) bjöd i mitten av december in till sakråd med civilsamhällesorganisationer, men de tydliga beskeden om vad som händer framåt väntar vi på.

När utbildningsminister Mats Persson (L) berättade för Altinget att anslagen till folkbildningen inte skulle sänkas, kommenterade en person inom folkbildningen att ”nyheten slog ned som en bomb”.

När väl budgeten kom, blev det dock en svekdebatt. Tillfälliga pandemirelaterade satsningar förlängdes inte, så det blev ändå mindre pengar. Rörelsefolkhögskolorna uppger att de hade varit i kontakt med S-regeringen inför vårändringsbudgeten och då fått beskedet att inte heller den regeringen hade tänkt förlänga satsningen.  

Login