Kulturfastigheterna som får del av regeringens satsning

En renovering av Riddarholmskyrkans spira, Visbys ruiner och fasadrenoveringen på Stockholms slott är några av de åtgärder som får ta del av regeringens utökade budgetsatsning på kulturfastigheter. 

Regeringen beslutade i samband med budgeten för 2024 att öronmärka 450 miljoner till bidragsfastigheter. Det vill säga till kulturella fastigheter som inte själva bär sina kostnader, som kyrkor, befästningar eller gravfält. 

Statens fastighetsverk har nu beslutat hur prioriteringen kommer att se ut. Riddarholmskyrkan i Stockholm är ett av de projekt som får störst del av summan. Här planeras en renovering av kyrkspiran för 100 miljoner kronor.

– Det är ett väldigt angeläget projekt. Spiran spricker och rostar i dagsläget. Den är dessutom bemängd med en stor mängd PCB, ett ämne som idag är utdömt och mycket giftigt. Så vi måste sanera och renovera spiran. Det har legat högt på prioriteringslistan länge men vi har helt enkelt inte haft finansiering för det och nu har vi fått det, säger Statens fastighetsverks generadirektör Max Elger till Altinget. 

Login