Så ser toppkandidaterna på ett EU-bistånd med mer egenintresse

Moderaterna vill bort från ett ”förlegat givare-mottagare-perspektiv”. Miljöpartiet vill inte att EU-biståndet används som påtryckningsmedel för att påverka hur länder hanterar migrationsfrågor. Läs Altingets enkät.

När tankesmedjan European Center for Development Policy Management (ECDPM) i vintras anonymt intervjuade 14 högre europeiska tjänstemän om EU:s traditionella bistånds- och utvecklingspolitik, så beskrev de den med ord som ”brytpunkt”, ”vägskäl” och ”slut, såsom vi känner den”.

Även om kriserna har avlöst varandra, även om de globala styrkeförhållandena har förändrats och EU har försvagats jämfört med USA och Kina, så är det svårt att hävda att förändringen bara beror på att EU-länder ser behov av att därför stärka sin position. Charlotta Asplund Catot, redaktör för Altinget EU, skrev på samma tema i Omvärlden i oktober 2017. {{factbox:6140:R}}

Andrew Sherriff, expert på EU:s utrikespolitik vid nämnda tankesmedja, pekade redan då ut att en förskjutning var på gång från ”värde” till ”verktyg”. Lite schematiskt beskrivet innebar det att biståndspolitikens fokus på fattigdomsbekämpning var på väg att ersättas av en mer instrumentell syn, där givarländernas egenintresse tas med i beräkningen.

Login