Från amning på arbetstid till hemliga sms. EU:s avgående ombudsman, Emily O'Reilly, har haft nästan 4 000 ärenden om problem i EU-systemet på sitt bord – och hon riktar kritik framför allt mot en EU-institution.
I ett läge där Sverige behöver öka motståndsförmågan urholkar regeringen en av de faktorer som möjliggör att vi har en robust stat och starka regioner, kommuner och medborgare: folkbildningen. Det skriver Nina Björby, ordförande kulturberedningen (S) Region Västerbotten, och Helén Pettersson, riksdagsledamot (S) i försvarsutskottet.
I efterhand är det lätt att se mönstret som ledde fram till något särskilt, men frågan är om det inte oftast är våra förhoppningar som ställer till det. I stället för att sopa det jobbiga under mattan bör vi försöka ta till oss det allvarliga budskapet om risken för krig och förbereda oss. Det skriver Frivärlds chef Anna Rennéus Guthrie.
Många gånger tidigare har den svenska fredsrörelsen gått vilse i pannkakan. Med kravet att avveckla kärnvapen riskerar aktörer som Svenska Freds att gagna Putin, skriver Claes Arvidsson.
Efter president Bidens spektakulära besök i Kyiv slog han fast att Putin kan avsluta kriget på en dag. Och det är förstås sant. Men det är knappast möjligt, skriver Claes Arvidsson.
Viljan att bidra är stark hos både gruppen och individen. Plikt och frivillighet ska inte ställas mot varandra utan ses som lika viktiga delar i ett robust totalförsvar, skriver riksbilkårchef Ida Texell.
Vi kräver att den svenska Natoprocessen pausas fram till att en grundlig analys gjorts och en verklig debatt kunnat hållas om vad ett Natomedlemskap skulle innebära för Sverige, skriver Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen.
En försiktig budget i en tid med stor osäkerhet. Så beskrev Elisabeth Svantesson sin första budget som finansminister. Sänkt bensinskatt, neddragningar av biståndsanslaget och slopad miljöbilsbonus. Men många delar av Tidöavtalet får vänta, och så även kommunerna som efterfrågat desto mer.
”Jag förstår kritiken och vi har misslyckats. Avsaknaden av bakgrundsmaterial gör det svårt för en utomstående att värdera uppgifterna”, säger Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson, apropå Amnesty Internationals hårt kritiserade uttalanden om Ukraina.
De rika ländernas regeringar, inklusive Sverige, riskerar hård kritik vid FN-mötet Stockholm+50 om tre veckor. Det är dags för svenska politiker att vidga blicken när det kommer till global säkerhet.
Det är fel att neka Ukraina vapen för att försvara sig utifrån argumentet att mer vapen och våld inte löser konflikten. Det skriver Lars Ångström, tidigare ordförande i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen samt före detta riksdagsledamot (MP) i försvarsutskottet och en av grundarna av aktionsgruppen ”Stoppa Putins krig mot Ukraina”.
Vikten av en robust krisberedskap och civilt försvar har satts i strålkastarljuset av pandemin. Låt oss arbeta fram förslag som främjar frivilligas deltagande och stärker deras betydelsefulla arbete, skriver Alexandra Anstrell (M).
Den snäva synen på säkerhet blir återigen tydlig i regeringens budgetproposition. Försvarsbudgeten ökar successivt medan budgeten för områden som hälso- och sjukvård och klimat endast tillfälligt förstärks, för att därefter minskas. Det skriver Agnes Hellström, Svenska freds- och skiljedomsföreningen.
Försvarsdepartementet bör låta sig inspireras av Sveriges utlandsveteraners förslag när man tar fram en ny svensk veteranstrategi. Det skriver Sverker Göranson, ordförande i Sveriges Veteranförbund och tidigare ÖB.