Kan bli möjligt för svenskar att rösta på greker

KORTNYTT. Ett förslag om gemensamma listor för europeiska partier har kommit från det konstitutionella utskottet i EU-parlamentet. Förslaget innebär att väljarna ges möjlighet att rösta på personer oberoende av nationalitet. Men Sverige gillar inte förslaget.

Tanken om att ha gemensamma listor i Europaparlamentsvalet har funnits en längre tid. Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tog upp det i sitt linjetal i september och nu har det konstitutionella utskottet röstat för att skapa sådana listor.

Transnationella listor skulle fungera så att vissa platser i parlamentet skulle väljas från gemensamma listor.  I praktiken innebär det att vi i Sverige skulle kunna rösta också på fransmän, greker eller danskar om vi så vill.

Sverige är inte förtjusta i idén. Bland annat har Max Andersson (MP), europaparlamentariker, uttalat sig om att förslaget skulle innebära att makten centraliseras och att man flyttar makten från medborgarna. Och europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M), säger till tidningen Politico, att "de transnationella listorna varken är europeiska eller demokratiska". 

Login