Sverige får vänta på sin EU-miljard

BUDGET. EU-ländernas finansministrar är överens om att de länder som ska betala in mer i medlemsavgift inte behöver betala till den 1 december. De får anstånd till den 1 september nästa år. Det innebär att Sverige och de andra länder som ska ha avgift tillbaka kan få vänta på sina pengar.

En automatisk omräkning av grunden för hur mycket medlemsstaterna ska betala till EU – bruttonationalinkomst och skattebasen för moms – har stuvat om ordenligt i de avgifter som ska betalas i år. Totalt handlar det om 9,5 miljarder euro som ska flyttas mellan länderna.

Storbritannien är den stora förloraren, och måste ut med över 2 miljarder euro. När siffrorna blev kända på EU-toppmötet i oktober deklarerade den brittiske premiärministern David Cameron att han inte tänkte betala.

När finansministrarna möttes i Bryssel på fredagen hade känslorna lagt sig något. Kommissionen på att ta fram ett förslag som går ut på att de länder som ska betala in mer till EU inte behöver göra det till den 1 december, som reglerna säger. De får tid på sig till den 1 september nästa år.

Login