Veckan i EU: Besked om kommissionärsutfrågningar och dansk ”gettolag” prövas

Europaparlamentet håller på att utarbeta en stridsplan inför utfrågningarna av de nya kommissionärerna i Bryssel, i en vecka då även EU-nämnden ska ta ställning till en kontroversiell lag om att bekämpa barnsexbrott och EU-domstolen ska pröva om Danmarks så kallade gettolagstiftning är rasistisk.

Kan man tvinga hyresgäster att lämna sina hem för att undvika getton, bland annat med hänvisning till deras etniska ursprung? Det är den svåra fråga som dansk domstol har bett EU-domstolen att ta ställning till i ett mycket principiellt mål, som nu ska höras inför domarna i Luxemburg. Frågan är om det danska gettopaketet från 2018 och dess konsekvenser står i konflikt med EU:s direktiv om likabehandling av alla människor oavsett ras eller etniskt ursprung. Frågan förväntas avgöras någon gång under nästa år, och den följs med intresse även i andra medlemsstater.

I Bryssel får Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor besök av Europeiska centralbankens (ECB) chef Christine Lagarde, som ska diskutera räntor och kapitalmarknadsunionen med ledamöterna. Det är Lagardes första möte med parlamentsutskottet sedan EU-valet i juni.

Samtidigt välkomnar utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor den europeiska chefsåklagaren, Laura Kövesi. Hon kommer att ge en uppdatering om arbetet och utmaningarna för Europeiska åklagarmyndigheten, EU:s narkotikabyrå och det straffrättsliga samarbetet Eurojust.

Login