Veckan i EU: Kraftmätning om den nya kommissionen och minimilöner prövas i EU-domstolen

Det är fortfarande en öppen fråga om Ursula von der Leyen kan presentera sina nya EU-kommissionärer den här veckan. I EU-domstolen vill den danska regeringen att det kontroversiella direktivet om minimilöner ska kastas i papperskorgen, och i Europaparlamentet får Ungerns premiärminister Viktor Orbán det hett om öronen. 

De nya EU-parlamentarikerna samlas i Strasbourg för andra gången sedan de valdes i juni för en plenarvecka utan lagstiftningsärenden på programmet men med desto fler diskussionspunkter.

De ska bland annat att inleda med en diskussion om de nya gränskontroller som Tyskland inför på måndag mot alla sina nio grannländer i kölvattnet av en avvisad syrisk asylsökandes attack mot oskyldiga medborgare i staden Solingen. De ska också diskutera en ny rapport om jordbrukspolitikens framtid.

I Ungern hålls ett två dagar långt ministermöte på forskningsområdet. Det kommer dock att ske utan svenskt ministerdeltagande. I likhet med en rad andra länder vägrar den svenska regeringen att skicka ministrar i protest mot den ungerska regeringen. De som deltar kan se fram emot att diskutera de europeiska ekosystemen för forskning och innovation.

Login