Veckan i EU: Ny EU-minister i Sverige och nästa kommission läggs fram i Bryssel

Namnen på de nya EU-kommissionärerna och deras arbetsfördelning är huvudämnet under en händelserik vecka, som också innehåller viktiga EU-domar om amerikanska teknikjättar och en efterlängtad rapport om Europas konkurrenskraft. Dessutom ska en ny svensk EU-minister presenteras.

Europas ekonomiska och industriella framtid står i fokus när den tidigare chefen för Europeiska centralbanken (ECB), italienaren Mario Draghi, på måndag förmiddag publicerar en efterlängtad rapport om EU:s konkurrenskraft i världen.

Förra året gav kommissionens ordförande Ursula von der Leyen Mario Draghi i uppdrag att utarbeta en bred studie om hur den europeiska industrin kan bli mer konkurrenskraftig på den globala arenan i ett mycket komplext geopolitiskt landskap. Rapporten förväntas innehålla förslag till ambitiösa reformer och stora investeringar i den europeiska industrin.

Längre österut har det ungerska EU-ordförandeskapet bjudit in de europeiska jordbruksministrarna till Budapest, där de förutom politiska möten kommer att bjudas på ett program som kommer att ge dem ”inblick i ungersk kultur och gastronomi”. Detta inkluderar middag och en båttur på floden Donau, samt en heldag med ungersk hästsport.

Login