Altinget Norge satsar på klimatbevakning: ”Energitrilemma i fokus”

Nästa vecka öppnar portarna till Altingets norska redaktion som bland annat satsar på att bevaka klimat- och energipolitiken. Där kommer sannolikt den ”norska klimatparadoxen” och ”energitrilemmat” dominera en stor del av bevakningen, enligt redaktören Elisabeth Bergskaug.

”Energitrilemmat” har i den norska debatten seglat upp som en av de främsta politiska stridsfrågorna, enligt Elisabeth Bergskaug. Detta utifrån svårigheterna att klara ambitionerna på de tre utpekade områdena – billig el, som samtidigt är förnybar, men fortsatt inte gör ett för stort ingrepp i den skyddade naturen – samtidigt.  

– I förra veckan gick exempelvis generaldirektören för norska Vassdrags- och energidirektoratet ut och sa att det bara kommer att gå att nå två av tre mål, och att det är upp till politikerna att behöva välja, säger Elisabeth Bergskaug och fortsätter:

– Det ser jag som en intressant fråga att ha som ett paraply när vi jobbar. För, för det första, så är det ju inte helt säkert att det är sant. Det kan då vara intressant att undersöka vad som i så fall ska till, för att det ska gå. Men det är oavsett ett intressant fråga, både i den mer kortsiktiga energikrisen och den mer övergripande klimatkrisen och naturkrisen.

Login