Bergkvist ska samla S-gruppen bakom prioriterade energiprojekt

Utöver det pågående uppdraget att ro ihop en kompromiss om hur framtidens energisystem ska understödjas, får Erik Bergkvist nu uppdraget att samla partigruppen bakom EU-kommissionens nya lista för prioriterade energiprojekt. 

Trots att EU-kommissionen utlovade att lagstiftarna inte skulle behöva befinna sig i samma läge även denna gång, så presenterades återigen en PCI-lista med ett antal kontroversiella naturgasprojekt för några veckor sedan. 

{{factbox:2924:R}}Listan, som sätter ramarna för vilka projekt som ska prioriteras för att få EU-medel, regleras nämligen av den övergripande TEN-E-förordningen. Och eftersom en uppdatering av denna förordning inte kunde förhandlas färdigt innan EU-kommissionen avslutade sitt arbete med den femte listan, så står EU-parlamentet åter i läget där flera partigrupper får svälja det för många beska pillret.

– Det handlar om mycket pengar och det är många intressen som samverkar, min linje är däremot tydlig, PCI-listans framtid är grön, gasprojekten måste ett efter ett plockas bort, säger Erik Bergkvist, som förutom rollen som S-förhandlare kring TEN-E, nu ska samla sin partigrupp bakom en gemensam position till listan.

Alternativen som parlamentarikerna har att välja på är flera. Antingen så accepterar de EU-kommissionens förslag direkt, med 20 gasprojekt som om de får grönt ljus också får en gräddfil i kommande beslutsprocesser.

Login