Kokalari (M) vill se undantag för digitala småföretag

När marknadsförhållandena för digitala plattformar och e-handeln ska uppdateras efter snart två decennier arbetar den moderata gruppförhandlaren i EU-parlamentet för att kraven inte ska bli lika hårda för alla företag. ”Man kan inte kräva att Blocket ska följa lika mycket regelbörda som Amazon” säger Arba Kokalari (M).

Förändringarna som föreslås i digitala tjänst-förordningen hos EU-parlamentet spänner över ett vitt fält. Förutom justeringar av EU-kommissionens ursprungsförslag föreslår EU-parlamentet ett antal tillägg som även rör frågor om riktad annonsering, insamling av personlig data och tracking av användare via plattformar.

De senare punkterna är inspel som irriterar Arba Kokalari. Som företrädare för den moderata och kristdemokratiska partigruppen EPP anser hon att EU-parlamentets ändringsförslag går in på andra lagstiftningar, bland annat GDPR, vilket leder till ett otydligt regelverk för marknadens aktörer.

– För mig har det viktigaste varit att se till att det blir tydliga spelregler, och de förslagen bidrar inte till det, säger Kokalari till Altinget.

Login