Luckor i metanutsläppskontrollen – men branschen kritisk till nya EU-krav

Enligt Kalibers granskning kan de svenska metanutsläppen från energisektorn vara nästan dubbelt så höga som i den nationella utsläppsstatistiken. EU-förslag ska städa upp i sektorn, men branschen har invändningar till vissa av de föreslagna kraven

Kaliber har granskat ett tjugotal anläggningar inom industri- och uppvärmningssektorn som brukar naturgas, för att följa upp relationen mellan de inrapporterade och de verkliga utsläppen.

Vid ett par av anläggningarna anges inga utsläpp alls, och vid andra hänvisas till tolv år gamla siffror. Detta eftersom det bland annat inte ställts krav på detta i deras miljötillstånd. Men det kan ändras framöver. I exempelvis Västra Götaland kommer Länsstyrelsen införa höjda krav nästa år.

I sin granskning visar Kaliber bland annat att utsläppen från Gasums gasterminaler för flytande fossilgas i Lysekil och Nynäshamn inte finns med i den nationella statistik som rapporteras in till FN:s klimatsekretariat. Inte heller alla delar av utsläppen från gasnäten i Göteborg och Stockholm finns med.

Login