Gasnät föreslås få skärpta krav på att minska metanläckage

Som ett led i arbetet med att leva upp till målen om att kapa utsläppen av den kraftiga växthusgasen metan kan bland andra svenska gasnätbolag få krav på sig att ta in oberoende granskare av potentiella utsläpp. ”Det behöver inte bara bli en kostnad” säger Energigas Sveriges expert.

Efter att EU anslutit sig till målsättningen från Cop26 om att minska metangasutsläppen med minst 30 procent till år 2030 har nu EU-kommissionen lagt fram förslagen för hur målet ska nås.  I paketet med åtgärder föreslås bland annat att man ska försegla övergivna kolgruvor, identifiera och laga skador på olje- och gasledningar samt förbjuda att dessa ska ventileras till atmosfären.

Förslaget påverkar flera svenska aktörer, bland annat de nätbolag som har distributionsnät för naturgas på västkusten och i Stockholm, som föreslås få skärpta krav på sig att kontrollera utsläppen i sina system genom kvantitativa oberoende mätningar.

{{quote:8595:R}}– Hittills har nätbolagen främst använt sig av kvalitativa bedömningar, säger Ben Bock på Energigas Sverige och fortsätter:

Login