Tunga länder protesterar mot urvattnade renoveringskrav

Frankrike och Tyskland tar ledningen i en koalition med sex länder som anser att medlemsländerna tar på sig för låga energieffektiviseringskrav när utsläppen från byggnadsbeståndet ska minskas. De sätter nu sitt hopp till slutförhandlingen.

EU-länderna når inte de gemensamma energieffektiviseringsmålen. Samtidigt står fastighetssektorn för närmare 40 procent av energianvändningen och omkring en tredjedel av växthusgasutsläppen.

I ett försök att slå flera flugor i en smäll lade EU-kommissionen fram ett förslag där alla fastighetsbestånd kontinuerligt ska rustas upp för att nå högre energiklasser, samtidigt som det också ska erbjudas laddinfrastruktur, cykelparkeringar – och senare i förhandlingen också installeras solceller på taken på lämpliga byggnader.

Men när energiministrarna satte ner foten i frågan i tisdags så fick kompromissen ett svalt mottagande från flera tunga huvudstäder, som ändå ställde upp bakom överenskommelsen. Bland andra Frankrike ansåg att kraven som ställs upp varken är i linje med unionens klimatmål till 2030 eller 2050.

Login