”Undviker knäckfrågorna” – men opposition välkomnar stora delar av elstrategin

Oppositionspartiernas representanter är försiktigt positiva till S-regeringens elektrifieringsstrategi. ”Hälften kan vi ställa upp på. Ytterligare 25 procent kanske efter lite djupdykning,” säger Camilla Brodin (KD).

S-regeringens elektrifieringsstrategi får inte bli en papperstiger, menar flera branschorganisationer. Men för att de 67 punkterna faktiskt ska kunna överleva under de kommande tre åren som aviserat, krävs det också att de har potential att överleva höstens riksdagsval.

Och trots att oppositionspartiernas representanter inte varit involverande i utarbetandet av planen, så finns det potential till att stora delar kan genomföras också vid ett regeringsskifte efter höstens riksdagsval. Det menar i alla fall SD:s och KD:s energipolitiska talespersoner, som Altinget talat med.

– Den har ju utelämnat knäckfrågorna, bland annat rörande flera övergripande delar av energisystemet och kärnkraften, där vi har fyra partier som vill en sak och fyra partier som vill något annat, säger KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin, som fortsätter:

– Men det kan man också ha förståelse för, med tanke på att det finns många andra åtgärder som man kan börja med.

{{factbox:3081:R}}Sverigedemokraternas energipolitiska talesperson Mattias Bäckström Johansson menar att regeringen dragit benen efter sig i flera av åtgärderna.

Login