Avveckling av Bromma tas emot väl – men med förbehåll

Utredningen som analyserade förutsättningarna för en förtida avveckling av Bromma flygplats tas emot väl av flera parter, men flertalet trycker samtidigt på att insatser för Arlanda måste vara på plats innan grävskoporna drar igång.

Samtidigt som det öppnats för samtal om en politisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna rörande Bromma flygplats nedläggning i samband med att Arlanda får en ytterligare landningsbana, inleds sammanställandet och analysen av de remissvar som kommit in på den relaterade utredningen.

I den särskilda frågan om en utbyggnad av en ny rullbana i Arlanda krävs råder det dock blandade bud. Där vissa är tydliga förespråkare för att en utbyggnad är en förutsättning innan en eventuell avveckling inleds, bland andra Stockholms Handelskammare och även delvis Svenskt Näringsliv, har flera av myndigheterna ett mer avvaktande resonemang.

Trafikanalys skriver bland annat att ”styrmedel för att jämna ut trafiktoppar och ”mindre” åtgärder som att förlänga en landningsbana, effektivisera terminalhanteringen och effektivisera luftrummet” bör prioriteras framför en ny landningsbana, även om en sådan kan bli aktuellt framöver. {{quote:8564:R}}

Login