Bytesskogar lyckad affär enligt Naturvårdsverket

KORTNYTT. Staten har sparat både tid och pengar på att byta till sig skyddsvärda skogar med hjälp av mark från Sveaskog. Det konstaterar Naturvårdsverket i en utvärdering.

Naturvårdsverket har redan i en tidigare rapport konstaterat att det var ett lyckat grepp av Alliansregeringen att använda 100 000 hektar av Sveaskogs marker för att byta till sig skyddsvärda skogar. I en avslutande utvärderingsrapport skriver miljömyndigheten nu att staten har sparat både tid och pengar genom att använda sig av ersättningsmarker.

– Vi ser att detta är ett tidseffektivt och ekonomiskt fördelaktigt sätt att skydda skog. Genom projektet har vi säkerställt att 64 500 hektar skog med höga naturvärden och alla dess arter inte hotas eller förstörs, varken nu eller i framtiden, säger Claes Svedlindh på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

De 100 000 hektaren från Sveaskog räckte inte till att skydda de 80 000 hektar skog som var ambitionen, utan resultatet blev 456 nya naturreservat och 64 500 hektar skyddad skogsmark.

Login