Miljarder till tankrabatt i (S)kuggbudget

Socialdemokraterna vill satsa 2,5 miljarder kronor på att göra det billigare att köra bil. Det är den största satsningen i ett knippe åtgärder som enligt partiet ska stärka gles- och landsbygd.

Socialdemokraterna portionerar ut nyheterna i sin skuggbudget. På tisdagen presenterade partiet satsningar på gles- och landsbygd. Den enskilt största summan är en tankrabatt på upp till 2 000 kronor per hushåll.

– På Sveriges glesbygder med långa avstånd till jobb, service, till ungarnas träning och där kollektivtrafiken inte är ett fungerande alternativ föreslår vi 1 000 kronor per bil medan den som bor i storstad där förutsättningarna är bättre får 20 procent av det beloppet, säger Anna-Caren Sätherberg (S), landsbygdspolitisk talesperson, på en pressträff.

En variant på förslaget presenterades första gången hösten 2022. I årets skuggbudget beräknas satsningen kosta 2,5 miljarder kronor. Tankrabatten föreslås till fyra olika nivåer (100, 70, 50 och 20 procent) beroende på var i landet man bor.

Satsning på servicekontor

Socialdemokraterna meddelar även att de avvisar regeringens och SD:s neddragning på Statens servicecenter. I regeringens budget får myndigheten 50 miljoner kronor mindre nästa år och ännu mindre åren därefter. Myndighetens generaldirektör Åsa Lindh har därför flaggat för att det kan bli aktuellt att stänga servicekontor.

– Vi har inte hunnit göra alla analyser än utan håller för fullt på med att räkna på det här, men det kan inte uteslutas att vi kommer lägga ned kontor, har hon tidigare sagt till Altinget.

Bönder och värdefull natur

De övriga delarna i Socialdemokraternas paket för gles- och landsbygd handlar om ett höjt stöd på 60 miljoner kronor till norrländska bönder, ett bibehållet stöd till små kommuner till en kostnad av 300 miljoner kronor, en satsning på regional service (120 miljoner kronor mer än regeringen), 70 miljoner kronor till att stötta näringslivet i glesbygd och 500 miljoner mer än regeringen till att underhålla vandringsleder och skydda värdefull natur.

Socialdemokraternas samlade skuggbudgetförslag kommer att presenteras senare i veckan.

{{toplink}}

Forrige artikel Rennäringens organisation om kyrkans skogsutredning: Ett steg i rätt riktning Rennäringens organisation om kyrkans skogsutredning: Ett steg i rätt riktning