Kyrkans skogsutredare: Vårt förslag har ingen prutmån

Svenska kyrkan behöver ställa om sitt skogsbruk. Det är en process som kommer att kosta pengar, men som är helt nödvändig, enligt kyrkans egen skogsutredare Göran Enander. ”Det är ingen återvändo”, säger han.

Tjugo procent av Svenska kyrkans skogar ska skyddas för biologisk mångfald och kolinlagring. En tredjedel ska ställas om till naturnära skogsbruk.

På resterande areal (47 procent) ska ett mer traditionellt skogsbruk fortsatt bedrivas, men med mindre hyggen, ökad hänsyn till biologisk mångfald och högre avverkningsålder. Dessutom ska varje contortatall bort och ersättas med svensk tall.

Den här uppdelningen av kyrkans skogar är ett av de bärande förslagen i den skogsutredning som Göran Enander, före detta landshövding, presenterade på onsdagen. I dag bedrivs trakthyggesbruk på 89 procent av skogsmarken som stiften förvaltar.

– Det är ett stort omställningsarbete och det kommer att ta lite tid, säger han vid pressträffen i Stockholms stifts lokaler nära Kungsträdgården i Stockholm.

En del i uppdraget har varit att integrera ett tredje hållbarhetsbegrepp i kyrkans skogsförvaltning – utöver ekonomisk, social och miljömässig – nämligen andlig och existentiell hållbarhet. Och utredarens slutsats är att Svenska kyrkans budskap om att ta ansvar för klimatet, också måste påverka bedömningar, beslut och handlande i skogsförvaltningen.

– Man kan inte säga att vi drar in pengarna, sen får någon annan svara för den andliga hållbarheten. Det är vi väldigt tydliga med. Det ska genomsyra hela verksamheten, säger Göran Enander.

I utredningen ingår ett antal förslag till förändringar i kyrkoordningen. Bland annat att formuleringen om att prästlönetillgångarna (kyrkans skogs- och jordbruksmark som förvaltas av stiften) ska ge bästa möjliga uthålliga totalavkastning ska strykas.

Istället föreslår utredningen en formulering om att andlig, ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet ska säkerställas i förvaltningen.

Utredningen lägger också fram ett antal förslag om hur Svenska kyrkan ska leva upp till urfolksrättens principer och värna rennäringen, en del i kyrkans officiella ursäkt till det samiska folket.

”Ingen prutmån”

Omställningen – om kyrkomötet beslutar att genomföra utredningens förslag – kommer inte bara att ta tid. Den kommer dessutom att vara jobbig samt innebära både ökade kostnader och minskade intäkter till en början. Men Göran Enander ser ingen annan väg framåt. 

– Det här är frågor man inte kan värja sig mot. Det är ingen återvändo, säger han.

Han är också tydlig med att utredningens förslag är en helhet, det finns inga russin att plocka ur efter behag. Eller som han själv uttrycker det: Förslaget har ingen prutmån.

När förslaget går ut på remiss till de tretton stiften och andra berörda, så räknar Göran Enander med både sött och salt bland reaktionerna. Att en del kan tycka att förslaget går för långt, andra att Svenska kyrkans skogsförvaltning helt och hållet ska bygga på naturnära skogsbruk.

Pengar och gott ledarskap

I utredningen finns ett förslag på hur de minskade intäkterna framför allt på grund av minskad avverkning, uppskattningsvis drygt 100 miljoner kronor per år, ska hanteras solidariskt inom Svenska kyrkan. Församlingar och pastorat som drabbas ska kompenseras.

Svenska kyrkans ekonomiska ställning innebär goda förutsättningar för omställningen, står det i betänkandet. ”Många aktörer saknar kyrkans solida ekonomiska grund” fortsätter utredarna. Men allt handlar inte om pengar.

– En sådan här transformering kräver ju en hel del vid genomförandet. Det kräver gott ledarskap, att man står upp för det här och att det är viktigt, säger Göran Enander.

De minskade intäkterna kompenseras av andra former av vinster, skriver han i utredningen: Ökad hänsyn till biologisk mångfald, till andliga och sociala värden, till rennäringens intressen och ökad uppbyggnad av skogens kolförråd.

Hur ekonomin i skogsbruket påverkas i ett längre tidsperspektiv är dock svårbedömt, även om mycket talar för att omställningen kan ge ekonomiska fördelar längre fram, enligt utredningen.

Enander: Kyrkan bör bejaka kritik

Skogsutredningen är ett resultat av en tuff intern och extern debatt om hur kyrkan förvaltar sina skogar. Göran Enander hoppas inte att utredningen ska innebära en slutpunkt för den kyrkliga skogsdebatten.

– Ska kyrkan bli bäst i klassen behöver man bejaka kritik. Det är lite jobbigt, men att lyssna, reflektera och ta in. Inte alltid ändra sig, men ibland. Ha ett mer open mind tror jag är bra, säger han.

{{toplink}}

Forrige artikel Majoritet backar förslag om sänkt skydd av varg Majoritet backar förslag om sänkt skydd av varg
Kyrkans skogsutredare: Vårt förslag har ingen prutmån

Kyrkans skogsutredare: Vårt förslag har ingen prutmån

Svenska kyrkan behöver ställa om sitt skogsbruk. Det är en process som kommer att kosta pengar, men som är helt nödvändig, enligt kyrkans egen skogsutredare Göran Enander. ”Det är ingen återvändo”, säger han.