EI: Vi blir en flaskhals om förstärkningen uteblir

NÄTSTRIDEN. Energimarknadsinspektionen kan bli en bromskloss för elnätsutbyggnaden om inte myndigheten får förstärkta resurser framöver, varnar myndigheten i sitt budgetunderlag.

– Det är samtidigt ett rörligt mål som vi budgeterar emot, eftersom omställningstakten i industrin kan leda till en ökad arbetsbörda för myndigheten, säger generaldirektören Anne Vadasz Nilsson till Altinget.

I monetära termer är det inte stora förstärkningar som myndigheten behöver för att undvika att bli en flaskhals i nätutbyggnadsprocessen.
– Vi fick en tillfällig förstärkningen på 15 miljoner kronor i år. Nu begär vi att hela den förstärkningen permanentas. Det innebär ytterligare elva miljoner per år. Bakgrunden är att det planeras för en ut- och ombyggnad av bland annat stamnäten som vi inte sett sedan 80-talet, säger Anne Vadasz Nilsson.

När det samtidigt sker en ökad efterfrågan från bland annat industrin kan det krävas ytterligare insatser från myndigheten.
– Frågan om nätkapacitetsbrist har blivit allt mer aktuell, fortsätter generaldirektören. Vi har sett att många intressenter inte hade tänkt på tillgången på nätinfrastruktur tidigare utan man har bara tagit det för givet att det alltid går att ansluta.

Det är därför inte bara direkta förstärkningar för att ta hand om ansökningar om tillstånd för kraftledningar som Anne Vadasz Nilsson begär i budgetunderlaget. Hon vill också se att projekt för att bland annat kunna stimulera till mer smart elnätsanvändning ska få egna ramanslag under de kommande åren. 
– Vi ser att kunderna också är en resurs som kan bidra med flexibilitet. Det finns en stor potential, framför allt på värmesidan. 

Login