Fortsatt skeptiska toner till havsvinden

Myndigheterna är fortsatt inte övertygade om regeringens förslag för att stärka den havsbaserade vindkraften. Nu är det bråda tider innan förordningen är tänkt att träda i kraft den första augusti.

Regeringen vill sänka trösklarna för utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. Förslaget på en förändring av Svenska kraftnäts instruktion har nu fått respons från berörda aktörer. Men det ter sig fortsatt vara en svår övning att få med sig alla aktörerna på tåget.

I detta fallet har detta även gällt myndigheterna. Energimyndigheten är exempelvis fortsatt skeptisk till uppdraget (som de redan utrett 2014) då myndigheten ser det som en indirekt subvention av ett visst energislag.


Men Energimyndigheten trycker, efter ett påpekande om att förslaget får ses som en del av ”en politisk överenskommelse”, på att det skett en positiv utveckling jämfört med tidigare tankegångar.

”Även om havsbaserad vindkraft på sikt kan fylla en viktig roll i det framtida svenska elsystemet anser Energimyndigheten inte att vägen framåt nödvändigtvis underlättas av riktade stöd till specifika kraftslag eller i detta fallet att det just är anslutningskostnaden som är den avgörande faktorn avseende havsbaserade vindkraftens vara eller icke vara i Sverige.” skriver Energimyndigheten i sitt yttrande.

Login