MP-kritik mot obalans i klimatbonusen: S får står sitt kast

Trots att aviserade skärpningar av bonus-malus-systemet ska öka intäkterna, så räcker dessa inte för att möta upp efterfrågan på bonusar. MP:s klimatpolitiska talesperson anser att Socialdemokraterna inte tagit ansvar för att styrmedlet ska vara i balans.

Arbetet med att få bonus-malus-systemet att vara en budgetneutral åtgärd har visat sig allt svårare att få ihop när konsumenterna rusar snabbt till de rena elbilarna. Tanken att balansera malusbilarnas tre års förhöjda fordonsskatt mot utgifterna för bonusar ska fortsatt vara en prioritering för S-regeringen. Men övningen blir svår i år.

Finansministern Mikael Dambergs (S) pressekreterare Per Strängberg meddelar i en skriftlig kommentar att regeringen fortsatt först och främst arbetar för att få grönt ljus från EU-kommissionen för den aviserade bonus-justeringen. Denna har stött på patrull eftersom de aviserade justeringarna i höstbudgeten inte ska anses vara ett alltför stort marknadsingrepp.

– Det pågår ett arbete med att göra justeringar i klimatbonusen. Eftersom klimatbonusen kan sökas av både privatpersoner och företag behöver förändringarna vara förenliga med EU:s statsstödsregler. Vi för en dialog med EU-kommissionen om förändringarna i klimatbonusen är förenliga med EU-rätten och de förändringar i statsstödsreglerna som gjordes vid årsskiftet. Vi kommer att återkomma i frågan.

Login