Niinistö: Stora möjligheter till att främja inlagring

Gröna huvudrapportören Ville Niinistö tror på stora förändringar av klimatregelverk för skog- och marksektorn. ”Om vi nu har utsläppshandel för industrin, varför kan vi inte i framtiden ha något system som belönar ökande kolsänkor?” säger han till Altinget.

Den tidigare finska miljöministern Ville Niinistö tog i förra veckan hem ett av de tyngsta uppdragen för den gröna gruppen i EU-parlamentet. Som en av få gröna huvudrapportörer i Fitfor55-paketet ska han leda arbetet med att se över vilka förändringar av regelverket för Lulucf-sektorn som bör genomföras.

Men det är inte ett av de lättare regelverken att ro i hamn. Förutom att det är ett bitvis mycket tekniskt dokument som behandlar bokföringsregler och principer för hur sektorn ska dokumenteras, är det samtidigt också en något kontroversiell bana som EU-kommissionen har slagit in på i sitt förslag.

För där det tidigare har varit vattentäta skott mellan utsläppen från resterande samhället och skog- och marksektorn, är det nu tänkt att upptaget från den senare ska kunna kompensera för delar av de utsläpp som sker på annat håll.

{{factbox:2731:L}}Ville Niinistö är dock övergripande positiv till de nya grepp som föreslagits av EU-kommissionen. Förutom att det nuvarande systemet med att ta fram referensvärden som skulle efterlevas anses värt att skrota, ser han också flera fördelar med de initiativ som har väckts för att utvidga styrningen av sektorn.

Login